Bezpečnost potravin

Doplňky stravy s androstenedionem

Vydáno: 1. 4. 2005
Autor:

Úřad pro potraviny a léky v USA (US FDA) varuje před konzumací doplňků stravy s obsahem prekurzorů steroidních hormonů (např. androstenedionem), jejichž spotřeba se zvýšila. V ČR není prodej těchto výrobků povolen, nelze však vyloučit jejich nákup přes internet.

Jako součást zákroku vůči společnostem, které vyrábějí, prodávají a distribuují výrobky obsahující androstenedion neboli “andro”, zaslal Úřad pro potraviny a léky v USA (US FDA) varovný dopis 23 společnostem, ve kterém je žádá, aby zastavily distribuci výrobků prodávaných jako doplňky stravy obsahující androstenedion a varovala je před následky, pokud neuposlechnou této výzvy.

FDA přistoupil k tomuto opatření proto, že došel k závěru, že není k dispozici dostatek informací o tom, že doplňky stravy obsahující androstenedion jsou bezpečné. Podle FDA uvedené výrobky mohou zvyšovat riziko vážných zdravotních problémů, neboť se androstenedion v těle přeměňuje na testosteron, což je androgenní a anabolický steroid.

Androstenedion se konvertuje na testosteron a estrogen a pokud se androstenedion konzumuje v dostatečném množství, má maskulinizující a feminizující účinky. Androstenedion se považuje za androgenní steroidní prekurzor, protože testosteron je androgen neboli mužský hormon. Anabolický steroid je steroid, např. testosteron, který indukuje růst svalů.

FDA přistoupil k tomuto zásahu poté, co se spotřeba doplňků stravy s obsahem androstenedionu značně zvýšila. Stanovisko FDA podporují také organizace jako

* National Collegiate Athletic Association,

* National Football League,

* International Olympic Committee,

které používání androstenedionu zakázaly.

The American Academy of Pediatrics, the Endocrine Society, the American Medical Association a jiné zdravotnické profesní skupiny varují před používáním androgenních a anabolických steroidů a jejich prekurzorů (např. androstenedionu), neboť škodlivé účinky z jejich konzumace se mohou projevit až v dlouhodobém horizontu.

 

FDA – informace o androstenedionu

Přehled výrobců, kteří obdrželi varovný dopis z FDA v souvislosti s andro

 

FDA dále zaslal varovný a poradní dopis distributorům a výrobcům, kteří na výrobcích uvádějí neopodstatněné tvrzení o úbytku hmotnosti po konzumaci jejich výrobků.