Bezpečnost potravin

Sacharidy medu mají prebiotické vlastnosti

Vydáno: 3. 4. 2005
Autor:

Komplexní sacharidy, nacházející se v různých druzích novozélandského medu mají pravděpodobně prebiotické účinky a mohou tak být vhodnou přírodní ingrediencí napomáhající zlepšení zdraví střevního traktu.

Výzkumníci z University of Reading v Británii a Instituto de Fermentaciones Industriales v Madridu zjistili, že komplexní sacharidy, nacházející se v různých druzích novozélandského medu, mají s největší pravděpodobností prebiotické účinky a jsou tak vhodnou přírodní ingrediencí pro zlepšení zdraví střevního traktu. V rámci výzkumu byl sledován vliv oligosacharidů medu na růst fekálních bakterií, a jak bylo referováno v březnovém čísle časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry, bylo zjištěno, že oligosacharidy medu vykazují potenciální prebiotickou aktivitu v hodnotách mezi 3,38 a 4,24 prebiotické stupnice, zvyšující populaci probiotických bifidobakterií a laktobacilů. Hodnoty nejrozšířenější prebiotické ingredience – fruktooligosacharidů (6,89) ale nedosahují. Prodej prebiotik, která podporují růst prospěšné střevní mikroflóry, v současné době dosahuje na evropských trzích hodnoty 87 mil. EUR, a podle prognózy společnosti Frost & Sullivan má do roku 2010 dosáhnout výše 179,7 mil. EUR. Trh tvoří z převážné části tři evropští producenti insulinu, ovšem řada dalších výrobců potravinářských ingrediencí se snaží zvyšovat prebiotický efekt svých výrobků vzhledem k tomu, že podle přibývajících důkazů mohou v budoucnu být mnohem prospěšnější prebiotika než vlastní probiotické bakterie. Prebiotika, která jsou tvořena nerozpustnou vlákninou a oligosacharidy se mohou inkorporovat do mnohem širšího sortimentu finálních výrobků než probiotické bakterie, v současné době omezené na chlazené výrobky. Prebiotika mohou rovněž profitovat z propagace prováděné výrobci probiotik, která v posledních letech významně zvýšila zdravotní uvědomění populace. Nový výzkum naznačuje, že je zapotřebí zkoumat příznivé vlastnosti medu ve vztahu ke zdraví střevního traktu a potažmo imunitního systému. Med obsahuje rovněž řadu antioxidantů.
http://www.nutraingredients.com