Bezpečnost potravin

Úřad pro potraviny v ČR zahájil činnost

Vydáno: 6. 4. 2005
Autor:

Dne 1. dubna 2004 došlo ke sjednocení dozorové činnosti státu nad bezpečností potravin.

Rozhodnutím ministra zemědělství Jaroslava Palase zahájila dne 1. dubna 2005 svou činnost nová instituce, Úřad pro potraviny. Informoval o tom mluvčí ministerstva zemědělství Martin Severa. Zřízení Úřadu podle něj vychází z Koncepce potravinářství ČR pro období po vstupu do EU na léta 2004 – 2013 a je také součástí Strategie bezpečnosti potravin ČR. Zřízením této instituce dochází ke sjednocení dozorové činnosti státu nad bezpečnosti potravin „pod jednou střechou“, podobně jako to funguje v řadě států původní EU. Činnost Úřadu pro potraviny povede ke zvýšení účinnosti a jednotného působení státní správy na úseku potravin včetně dozoru nad trhem s potravinami. Zlepší se také koordinace aktivit jednotlivých dozorových orgánů. „Založení tohoto úřadu však nebude znamenat žádný nárůst počtu úředníků ani byrokracie. Pouze se přeskupí kompetence tak, aby existovalo jedno odpovědné místo za vyhodnocování možných rizik spojených s potravinami a za následnou realizaci potřebných opatření,“ zdůraznil Severa. Vedení Úřadu pro potraviny bylo svěřeno dosavadnímu vrchnímu řediteli Úseku potravinářských výrob MZe Ing. Františku Sládkovi, CSc.

 

PK ČR