Bezpečnost potravin

Snack tyčinky s kakaem a sójovými steroly

Vydáno: 6. 4. 2005
Autor:

Společnost Mars uvedla na trh nové snack tyčinky obsahující kombinaci rostlinných sterolů a flavanolů z kakaa, které vykazují příznivé účinky na snižování hladiny cholesterolu a kardiovaskulární onemocnění.

Společnost Mars, Inc vyvinula nové kakaové snack tyčinky obsahující rostlinné steroly, které snižují hladinu cholesterolu. Výrobek s názvem CocoaVia™ je první snack tyčinkou, v které se kombinují účinky flavanolů kakaa a rostlinných sterolů. Klinický výzkum, jehož výsledky byly prezentovány na vědeckém zasedání Americké společnosti pro choroby srdce ukázal, že po konzumaci dvou tyčinek CocoaVia™ denně dochází u  pacientů k výraznému snížení hladiny cholesterolu. Rostlinné steroly jsou známé, klinicky ověřené ingredience, které snižují cholesterol. Provedený výzkum ukázal, že v kombinaci s kakaem v nových tyčinkách mohou vykazovat násobný příznivý účinek i na kardiovaskulární problémy a mimoto zlepšovat chuť výrobku. Protože se flavanoly z kakaa mohou během standardního procesu zpracování destruovat, neobsahují všechny druhy kakaa stejně vysoké množství flavanolů. Vhodným postupem zpracování je společností vyvinutý postup Cocoapro®, při kterém se zachovává převážná většina přírodních kakaových flavanolů a jejich potenciální zdraví prospěšné účinky. Kakao vyrobené tímto postupem se používá při výrobě nových snach tyčinek společnosti Mars.
Food Technology, 59, 2005, č. 2, s. 48