Bezpečnost potravin

Změna vyhlášky o přídatných látkách

Vydáno: 4. 5. 2005
Autor:

Vyhláškou 152/2005 byla změněna vyhláška 304/2004, kterou se stanoví druhy a podmínky použití přídatných a pomocných látek při výrobě potravin.

Vyhláškou 152/2005 Sb. byla s účinností od 1. května 2005 změněna vyhláška 304/2004 Sb., kterou se stanoví druhy a podmínky použití přídatných a pomocných látek při výrobě potravin.

Potraviny vyrobené a označené podle dosavadní vyhlášky 304/2004 lze uvádět na trh nejdéle do 27. ledna 2006 (pokud jde o sladidla, jen do 29. července 2005). Tyto potraviny mohou být prodávány až do vyčerpání zásob.

Doplňují se odkazy na některé původně neuvedené předpisy ES (např. o společné organizaci trhu) nebo na nové předpisy ES (např. 2004/374 o používání a dovážení cukrovinek „jelly mini-cups“ s vyjmenovanými gumami).

Dochází ke změně některých formulací, pokud jde o specifikované skupiny produktů (např. určitých masných výrobků, pečiva, emulgovaných tuků, nápojů), a k některým formálním úpravám.

Nejvýznamnější věcné změny

Příloha č. 1, část 1, oddíl A – Obecná kritéria pro používání přídatných látek

Doplňuje se odst. 6 ohledně množství přídatných látek v aromatech, odst. 7 ohledně nepřípustnosti některých látek v kojenecké a dětské výživě a odst. 11 s oznámením, že ve sporných případech rozhoduje o zařazení potravin a použití přídatných látek Komise.

Příloha č. 1, část 1, oddíl B – Kategorie přídatných látek

Upravuje se definice stabilizátorů.

Příloha č. 1, část 2 – Potraviny, při jejichž výrobě smí být použit pouze omezený počet přídatných látek

Doplňuje se omezení pro:

E 472c estery glyceridů – pro kakaový prášek a čokoládu

E 460ii – prášková celulóza – pro strouhaný a plátkový sýr

E 296 – kyselina jablečná – pro ovoce, zeleninu a loupané brambory

E 440 + E 509 – pektin + chlorid vápenatý – pro ovocné kompoty

E 331 – citráty sodné – pro UHT kozí mléko

E 410, 412 a 415 – gumy – pro kaštany v nálevu.

Příloha č. 1, část 3 – Přídatné látky povolené pro kojeneckou a dětskou výživu

Doplňuje se přípustnost škrobového jantaranu sodného E 1450 a do kojeneckých potravin pro zvláštní lékařské účely se stanovuje nejvyšší přípustné množství E 472c – estery glyceridů.

Příloha č. 1, část 5 – Sladidla

Doplňuje se, že potraviny obsahující aspartam E 951 a/nebo sůl aspartamu-acesulfamu E 962 musí být označeny textem „Obsahuje zdroj fenylalaninu“.

V tabulce se doplňují limity pro sladidla v instantním čaji a v doplňcích stravy.

Snižuje se NPM pro cyklamáty v nápojích z 400 na 250 mg/l, nadále se nepřipouštějí cyklamáty do jakýchkoli cukrovinek, žvýkaček, mražených krémů.

Doplňují se limity pro E 955 sukralózu a E 962 sůl aspartamu-acesulfamu.

Příloha č. 1, část 6 – Konzervanty a antioxidanty

Zrušuje se přípustnost sorbátů a benzoátů do nápojových koncentrátů, doplňuje se přípustnost sorbátů do vařených račích ocásků a měkkýšů a přípustnost sorbátů a benzoátů do aromat (oddíl A, tabulka 2).

Zrušuje se přípustnost bifenylu k ošetření povrchu citrusových plodů a doplňuje se přípustnost lysozymu do vína za určitých podmínek (oddíl C, tabulka 5).

Příloha č. 1, část 7 – Nosiče a rozpouštědla

Doplňuje se hlinitokřemičitan draselný do aditiv E 171 a E 172.

Příloha č. 1, část 8 – Další dovolené přídatné látky

Zrušuje se přípustnost fosforečnanů do cidru a perry, doplňuje se přípustnost některých látek do aromat (guma karaya, polysorbáty, beta-cyklodextrin, oxid křemičitý, dimethylpolysiloxan, triethylacetát, benzylalkohol aj.). Jsou stanovena určitá omezení pro karnaubský vosk. Nově se povoluje hydrogenovaný-poly-1-decen jako lešticí látka. Povoluje se propandiol do nápojů a aromat.

 

Plné znění vyhlášky 304/2004 se začleněnými změnami najdete v souboru potravinové legislativy na stránkách www.bezpecnostpotravin.cz

 

Sbírka zákonů, 27. 4. 2005, č. 58