Bezpečnost potravin

Etické obchodování: Projekt Hand in Hand

Vydáno: 5. 5. 2005
Autor:

Spojuje zásady ekologického zemědělství a etického obchodování (tzv. FAIR TRADE). Jsou uvedeny některé výrobky z HAND in HAND kakaa, které jsou na trhu v ČR.

HAND IN HAND, neboli česky RUKU V RUCE, v sobě spojuje zásady ekologického zemědělství a etického obchodování (tzv. FAIR TRADE).

Etické obchodování v rámci HAND IN HAND chrání partnery ze zemí třetího světa před cenovými výkyvy na světových trzích. Dlouhodobé garantované dodavatelské vztahy dávají partnerům jistotu do budoucnosti a zákazníkům vynikající kvalitu. Za vyšší výkupní cenu za své produkty, dlouhodobé kontrakty a technickou pomoc při pěstování musí zemědělci v rozvojových zemích garantovat slušné sociální a pracovní podmínky zaměstnanců a zákaz dětské práce.

Projekt HAND IN HAND začal před 15-ti lety spoluprací s družstvem El Ceibo a nyní zahrnuje celou řadu partnerů, od kterých se nakupuje šest základních surovin, které jsou obsaženy asi v padesáti konečných výrobcích. Fair trade projekt HAND IN HAND organizuje německá firma RAPUNZEL.  Podíl fair trade výrobků na obratu firmy RAPUNZEL tvoří zhruba 10 % a má vzrůstající tendenci. Více informací o projektu HAND in HAND na www.bionebio.cz.

 

V současné době patří firma RAPUNZEL mezi největší prodejce biopotravin v Německu. Firma Bio nebio obchoduje se společnost RAPUNZEL již několik let a v roce 2004 se stala jejím výhradním distributorem pro Českou republiku.

 

Potraviny z HAND in HAND kakaa

Firma BIO NEBIO nabízí v současnosti řadu výrobků z fair trade biokakaa. Vedle čistého kakaového prášku a kakaového nápoje v prášku Meďa je k dostání jedenáct druhů fair trade čokolády, která neobsahuje žádné ztužené tuky ani aromata, je slazená buď sušenou třtinovou šťávou RAPADURA (5 druhů), nebo přírodním třtinovým cukrem. Fair trade kakao je také obsaženo ve třech sladkých pomazánkách: 1) čokoládovo-oříšková Samba (obsahuje 45 % lískových oříšků a je slazena sušenou třtinovou šťávou RAPADURA), 2) oříškovo-nugátový Tygr (obsahuje méně lískových oříšků a chutí se blíží klasickým pomazánkách typu Nutella), 3) čokoládová pomazánka Choco (bez oříšků a mléka, vhodná pro vegany).

 

BIO 9, 2005, č. 2, s. 16

 

O fair trade na stránkách Agronavigatoru