Evropská databáze spotřeby potravin
Vytvoření evropské databáze o spotřebě potravin bylo předmětem třetího kolokvia organizovaného Evropským úřadem pro bezpečnost potravin, které se uskutečnilo v Bruselu ve dnech 28.–29. dubna 2005.
Ve dnech 28.–29. dubna 2005 se konalo v Bruselu již třetí kolokvium uspořádané Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA/EÚBP). Tématem tohoto kolokvia byla “Evropská databáze spotřeby potravin – současné, střednědobé až dlouhodobé strategie”.
Cílem akce byla otevřená vědecká diskuse o současné úrovni harmonizovaných přístupů ke sběru dat týkajících se spotřeby potravin a dále vytvoření podrobné databáze o spotřebě potravin na evropské a mezinárodní úrovni.
Příloha 1: Program kolokvia [pdf ; 37280 bytů]
Příloha 2: Přehled otázek pro diskusi na kolokviu [pdf ; 35986 bytů]
Na kolokviu byla představena řada prezentací:
* INRAN (National Research Institute on Food and Nutrition), Itálie
* Nationa Food Administration, Švédsko
* Projekt EFCOSUM 2000–2002 (European Food Consumption Survey Method)
* IARC–WHO (International Agency for Research on Cancer, Nutrition and Hormone Group), Francie
* Databáze o spotřebě potravin v EU, kterou vytváří EFSA pro účely odhadu expozice
* Témata k projednávání na 3. kolokviu EFSA ve 4 diskusních skupinách
* Vytváření stručné databáze spotřeby potravin v EU
* Metodologické problémy u údajů o spotřebě potravin
* Důvody pro pan-evropský přehled o spotřebě potravin založený na údajích o domácnostech a jednotlivcích
Uvedené prezentace jsou k dispozici registrovaným členům Potravinářské komory ČR.