Bezpečnost potravin

Projekt EuroFIR – evropská síť pro informace o nutričním složení potravin

Vydáno: 6. 6. 2005
Autor:

Hlavním cílem pětiletého projektu tzv. "Sítě vynikající kvality" (Network Of Excellence" - NoE) je v rámci evropského prostoru vývoj a zpřístupnění databáze nutričních hodnot nebo zdroje informací o nutričních hodnotách Uvedený typ informačního zdroje bude představovat jediný, směrodatný zdroj informací o nutričním složení potravin v Evropě obsahující také údaje o dalších l

Projekt EuroFir (European Food Information Resource Network) financovaný Evropskou Komisí v rámci podprogramu Bezpečnost a jakost potravin, je realizován jako součást 6. rámcového programu pro výzkum a technologický vývoj. Projekt byl zahájen v lednu letošního roku a bude financován do r. 2009. Předpokládá se, že potí bude financován z vlastních zdrojů. Informace o projektu jsou dostupné na domovských stránkách.

V současné době se na projektu podílí 21 stát prostřednictvím 40 partnerských organizací zahrnujících centra odpovědná za kompilaci a správu databází nutričních hodnot potravin v 17 státech EU společně s 4 státy mimo EU (Norsko, Izrael, Bulharsko, Turecko). Při budování sítě partnerských organizací je zohledňován nejen odborný potenciál zúčastněných subjektů,  ale také snaha o rozšíření sítě skutečně v rámci celého kontinentu. Na projektu již spolupracují také nové členské země EU Polsko a Slovensko.

Garantem a koordinátorem projektu je Výzkumný ústav potravinářský (Institute of Food Research – IFR) Norwich, Velká Británie. Hlavní koordinátorem projektu je Dr. Paul Finglas.

Projekt EuroFIR má velké ambice stát se celosvětově uznávaným centrem vynikající kvality (centre of excellence) v oblasti systémů a nástrojů pro správu databází nutričních hodnot potravin. Aktivity budou zaměřeny především na následující oblasti:

  • Zvýšení vědecké a technologické úrovně systémů a nástrojů pro správu databází nutričních hodnot v Evropě
  • Identifikování chybějících dat a poskytování příslušných informací o nutrientech a biologicky aktivních látkách ve všech komoditách včetně tradičních potravin i pokrmů a potravin etnických minorit.
  • Vzdělávání nové generace evropských vědců v oblasti vývoje, správy a využívání systémů databází nutričních hodnot potravin.
  • Komunikace se všemi skupinami uživatelů a správců dat s cílem vyvinout takové systémy databází nutričních hodnot uživateli, které by byly přínosem pro výzkum v oblasti potravin a výživy v rámci Evropy.
  • Zpřístupňování a využívání novách poznatků z oblasti vědy a technologie s cílem vytvořit trvale udržitelnou a stabilní organizaci.
  • Na projektu se podílí následující instituce:

    Zkratka instituce

    Název instituce

    Země

    IFR

    Institute of Food Research

    UK

    GUT

    Graz University of Technology

    AT

    RUG

    Ghent University

    BE

    NUBEL

    Nutrienten Belgie vzw

    BE

    IRMM

    EU DG JRC – Institute of Reference Materials and Measurements

    BE

    NCH

    National Center of Hygeine, Medical Ecology and Nutrition

    BG

    DFVF

    Danish Institute for Food and Veterinary Research

    DK

    UHEL

    University of Helsinki

    FI

    AFSSA

    Agence Francaise de Securite Sanitaire des Aliments

    FR

    IceTec

    Technological Institute of Iceland

    IS

    BFE

    Federal Research Centre for Nutrition, Alliance Product and Nutrition Research

    DE

    ILSI

    ILSI Europe a.i.s.b.l.

    DE

    TTZ

    Verein zur Förderung des Technologietransfers an der Hochschule Bremerhaven e.V

    DE

    NKUA

    National and Kapodistrian University of Athens

    GR

    AUA

    Agricultural University of Athens

    GR

    UCC

    University College Cork

    IE

    BGU

    Ben-Gurion University of Negev

    IL

    INRAN

    Istituto Nazionale di Recerca per gli Alimenti e la Nurtizione

    IT

    CSPO

    Centro per lo Studio e la Prevenzione Oncologica

    IT

    WUR

    Wageningen University

    NL

    UiO

    University of Oslo

    NO

    NFNI

    National Food and Nutrition Institute

    PL

    INSA

    Instituto Nacional de Saude Dr Ricardo Jorge

    PT

    UVI

    University of Vienna

    AT

    CESNID

    Center for Superior Studies on Nutrition and Diatetics

    ES

    UGR

    Universidad de Granada

    ES

    FRI

    Food Research Institute

    SK

    NFA

    Swedish National Food Administration

    SW

    SLU

    Swedish University of Agricultural Sciences

    SW

    TUBITAK

    Tubitak Marmara Research Centre

    TR

    BNF

    British Nutrition Foundation

    UK

    EBI

    European Molecular Biology Laboratory

    UK

    CSL

    Central Science Laboratory

    UK

    UL

    University of Leeds

    UK

    US

    University of Surrey

    UK

    Baigent

    Baigent Ltd

    UK

    RIKILT

    RIKILT Institute of Food Safety

    NL

    POLYTEC

    Polytec

    DK

    IDUFIC

    Ian D Unwin Food Information Consultancy

    UK