Projekt EuroFIR – evropská síť pro informace o nutričním složení potravin
Hlavním cílem pětiletého projektu tzv. "Sítě vynikající kvality" (Network Of Excellence" - NoE) je v rámci evropského prostoru vývoj a zpřístupnění databáze nutričních hodnot nebo zdroje informací o nutričních hodnotách Uvedený typ informačního zdroje bude představovat jediný, směrodatný zdroj informací o nutričním složení potravin v Evropě obsahující také údaje o dalších l
Projekt EuroFir (European Food Information Resource Network) financovaný Evropskou Komisí v rámci podprogramu Bezpečnost a jakost potravin, je realizován jako součást 6. rámcového programu pro výzkum a technologický vývoj. Projekt byl zahájen v lednu letošního roku a bude financován do r. 2009. Předpokládá se, že potí bude financován z vlastních zdrojů. Informace o projektu jsou dostupné na domovských stránkách.
V současné době se na projektu podílí 21 stát prostřednictvím 40 partnerských organizací zahrnujících centra odpovědná za kompilaci a správu databází nutričních hodnot potravin v 17 státech EU společně s 4 státy mimo EU (Norsko, Izrael, Bulharsko, Turecko). Při budování sítě partnerských organizací je zohledňován nejen odborný potenciál zúčastněných subjektů, ale také snaha o rozšíření sítě skutečně v rámci celého kontinentu. Na projektu již spolupracují také nové členské země EU Polsko a Slovensko.
Garantem a koordinátorem projektu je Výzkumný ústav potravinářský (Institute of Food Research – IFR) Norwich, Velká Británie. Hlavní koordinátorem projektu je Dr. Paul Finglas.
Projekt EuroFIR má velké ambice stát se celosvětově uznávaným centrem vynikající kvality (centre of excellence) v oblasti systémů a nástrojů pro správu databází nutričních hodnot potravin. Aktivity budou zaměřeny především na následující oblasti:
Na projektu se podílí následující instituce:
Zkratka instituce |
Název instituce |
Země |
IFR |
UK |
|
GUT |
AT |
|
RUG |
BE |
|
NUBEL |
BE |
|
IRMM |
EU DG JRC – Institute of Reference Materials and Measurements |
BE |
NCH |
National Center of Hygeine, Medical Ecology and Nutrition |
BG |
DFVF |
DK |
|
UHEL |
FI |
|
AFSSA |
FR |
|
IceTec |
IS |
|
BFE |
Federal Research Centre for Nutrition, Alliance Product and Nutrition Research |
DE |
ILSI |
DE |
|
TTZ |
Verein zur Förderung des Technologietransfers an der Hochschule Bremerhaven e.V |
DE |
NKUA |
GR |
|
AUA |
GR |
|
UCC |
IE |
|
BGU |
IL |
|
INRAN |
Istituto Nazionale di Recerca per gli Alimenti e la Nurtizione |
IT |
CSPO |
IT |
|
WUR |
NL |
|
UiO |
NO |
|
NFNI |
PL |
|
INSA |
PT |
|
UVI |
AT |
|
CESNID |
ES |
|
UGR |
ES |
|
FRI |
SK |
|
NFA |
SW |
|
SLU |
SW |
|
TUBITAK |
TR |
|
BNF |
UK |
|
EBI |
UK |
|
CSL |
UK |
|
UL |
UK |
|
US |
UK |
|
Baigent |
UK |
|
RIKILT |
NL |
|
POLYTEC |
DK |
|
IDUFIC |
UK |