EU dočasně zrušila povinnost označování některých alergenů na obalech
EU zveřejnila seznam alergenů a jejich derivátů, které budou dočasně, do 25. listopadu 2007, vyňaty z povinnosti deklarování na obalech potravin.
Evropská komise nedávno zveřejnila seznam alergenů a jejich derivátů, které budou dočasně – do 25. listopadu 2007 – vyňaty z povinnosti deklarování na obalech potravin. Během této doby by se měla uskutečnit řada výzkumů, které by rozhodly, zda tyto ingredience mohou či nemohou vyvolávat alergické reakce. Seznam obsahuje následující položky.
Ingredience |
Výrobky dočasně vyjmuté z povinnosti označování |
Cereálie obsahující lepek |
· pšeničné glukózové sirupy vč. dextrózy · pšeničné maltodextriny · glukózové sirupy na bázi ječmene · cereálie používané v esencích pro alkohol |
Vejce |
· lysozym vyráběný z vajec používaný ve vínech · albumin vyráběný z vajec používaný jako zjemňující agens ve vínech nebo cideru |
Ryby |
· rybí želatina používaná jako nosič pro vitaminy a aromata • rybí želatina používaná jako zjemňující agens v pivu, vínu a cideru |
Sójové boby |
· plně rafinovaný sójový olej a tuk · přírodní směsi tokoferolů (E306), přírodní D-alfa tokoferol, přírodní D-alfa tokoferol acetát, přírodní D-alfa tokoferol jantaran ze sójové suroviny, rostlinné oleje odvozené od fytosterolů a jejich esterů ze sójové suroviny • rostlinné estery stanolů vyráběné ze sterolů rostlinných olejů ze sójové suroviny |
Mléko |
· syrovátka používaná v esencích pro alkoholy · lactitol · mléčné (kaseinové) výrobky používané ve zjemňujících prostředcích v cideru a vínech |
Ořechy |
· ořechy používané v esencích pro alkoholy · ořechy (mandle, vlašské ořechy) používané jako aromata v alkoholech |
Celer |
· olej z celerových listů a semen · pryskyřice z celerových semen |
Hořčice |
· hořčičný olej · olej z hořčičných semen · pryskyřice z hořčičných semen |
Milling & Baking News, 84, 2005, č, 7, s. 20