Bezpečnost potravin

Obavy z nadbytku DHA

Vydáno: 14. 7. 2005
Autor:

Společnost Nutrinova navrhuje rozšířit spektrum potravin, do nichž by se přidával olej z řasy Ulkenia bohatý na DHA, avšak stanovisko německých úřadů je negativní.

Při rozhodování o schválení z oleje z mikrořasy Ulkenia bohatého na kyselinu dokosahexaenovou (DHA) jako složky nového typu, která by se přidávala do potravin za účelem zvýšení výživové hodnoty, se nyní zvažuje, zda by to nemohlo naopak znamenat nadměrný přísun této látky.

Britský poradní výbor pro potraviny a procesy nového typu (ACNFP) předložil v r. 2002 pozitivní stanovisko k podobnému přípravku z řasy Schizochytrium a během r. 2003 došlo k jeho řádnému schválení. S ohledem na to vydal v r. 2004 německý kompetentní úřad na žádost společnosti Nutrinova kladné stanovisko k přípravku z Ulkenia s tím, že se jedná o přípravek „v zásadě ekvivalentní“ a že není nutný úplný schvalovací proces.

Zvýšený přívod DHA může chránit před zánětlivými nebo kardiovaskulárními chorobami a mít zmírňující vliv na revmatoidní artritidu a psoriázu.

Nutrinova má v úmyslu přidávat olej bohatý na DHA do mléčných výrobků (kromě nápojů na bázi mléka), do analogů mléčných výrobků, pomazánkových tuků a dresinků, snídaňových cereálií, doplňků stravy, potravin pro zvláštní lékařské účely – zvláště potravin se sníženým energetickým obsahem. Toto je v souladu se schváleným použitím pro Schizochytrium. Nutrinova by dále chtěla ještě rozšířít spektrum těchto obohacovaných potravin o chléb a pečivo, tuky, oleje, dietní tyčinky, nealkoholické nesycené ochucené vody, nápoje na bázi šťáv a nápoje na bázi mléka.

Nyní však německý kompetentní úřad posoudil záležitost i v souvislosti s údaji o spotřebě potravin a vydal negativní stanovisko s tím, že firma Nutrinova podhodnotila potenciální míru spotřeby. Úřad EFSA nyní žádá vyhodnocení rizika. Otázky kolem rozsahu přídavku DHA bude diskutovat ACNFP.

Vedle toho bude ACNFP projednávat doporučení týkající se D-tagatózy, monosacharidu se sladivostí 75 až 92 % sacharózy, a to na žádost firmy Bioresco jednající jménem Arla Foods. Dále bude na pořadu jednání oleoresin z rajčat s vysokým obsahem lykopenu „LycoRed“, k němuž byly od výrobce vyžádány další podklady.

 

EU Food Law, 2005, č. 211

 

Další informace

Názor ACNFP na některé potraviny a složky nového typu

Olej z mikrořasy Ulkenia