Bezpečnost potravin

Konzumace ryb může snižovat srdeční problémy

Vydáno: 1. 9. 2005
Autor:

Výsledky řeckého výzkumu naznačují, že umírněná konzumace ryb (méně než 150 g týdně) může vést ke snižování rizika akutních koronárních syndromů.

Již dříve bylo prokázáno, že konzumace ryb může snižovat riziko infarktů. Nejnovější řecké výzkumy naznačují, že tyto účinky vykazuje již relativně malé množství ryb a že konzumace ryb může snižovat i některé další srdeční obtíže jako jsou např. bolesti na prsou. Výzkumníci z Harokopio University v Aténách analyzovali spotřebu ryb u 848 řeckých mužů a žen středního věku, kteří prodělali akutní koronární syndrom (akutní koronární syndromy /AKS/ reprezentují jednu z nejčastějších příčin morbidity a mortality ve vyspělých zemích. Jde o stavy charakterizované akutní ischémií myokardu. Typickým klinickým projevem je bolest na hrudi) a porovnávali se 1 087 kontrolními účastníky. U pacientů, kteří konzumovali méně než 150 g ryb týdně se riziko AKS snížilo o 38 % a to i v případě, že nebyly uvažovány další potenciální ovlivňující faktory. Překvapivým bylo ale zjištění, že zvýšené množství (150–300 g týdně), resp. vysoké množství (více než 300 g týdně) nemělo na vývoj choroby v podstatě žádný vliv. Příznivé účinky umírněné konzumace ryb byly patrné rovněž u kuřáků a diabetiků, kde došlo ke snížení rizika AKS o 11 %. U obou těchto skupin je riziko srdečních chorob zvýšené. Získané poznatky, které by mohly výrazně ovlivnit stav veřejného zdraví, je třeba ověřit dalšími výzkumy. Dosavadní výsledky byly zveřejněny v červencovém čísle časopisu International Journal of Cardiology.
http://www.nutraingredients.com/news/news-ng.asp?n=62099-fish-heart-diabetes