Metody detekce Listeria monocytogenes v potravinách
Přehled metod detekce Listeria monocytogenes v potravinách. Projekt podpořený Grantovou agenturou ČR a ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy.
Listeria monocytogenes je obávaným patogenním mikroorganizmem vyskytujícím se v potravinách. Nejčastěji kontaminuje mlékárenské a masné výrobky. Onemocnění vyvolaná touto bakterií, tzv. listeriózy, jsou velmi závažná a zasahují specifické skupiny populace: staré lidi, děti, těhotné ženy a osoby s oslabenou imunitou. Způsobují záněty mozkových blan, septikémie a potraty.
Stále nejčastějším způsobem stanovení Listeria monocytogenes v potravinách je použití klasických kultivačních metod. Na jejich základě je založena i metoda popsaná v ČSN EN ISO 11290-1:1999. Jde o metody značně časově náročné (5–8 dnů), a proto došlo v posledních letech k vývoji nových rychlých metod, které jsou důležité z hlediska zajištění včasné diagnostiky onemocnění. Podle principu stanovení lze tyto metody rozdělit na moderní kultivační techniky, metody molekulárně-genetické a techniky imunochemické.
Přehled metod detekce Listeria monocytogenes v potravinách
Princip stanovení |
Metoda |
Klasické kultivační metody |
ČSN ISO 11290-1:1999 |
Moderní kultivační metody |
API Listeria test |
RAPID L. mono test |
|
ALOA a COMPASS L. mono Agar |
|
Molekulárně-genetické metody |
Hybridizace |
Polymerázová řetězová reakce (PCR) |
|
Amplifikace specifických úseků RNA |
|
Ligasová řetězová reakce (LCR) |
|
Imunochemické techniky |
Enzymová imunoanalýza |
Imunochromatografická technika na membráně |
|
Imunosenzor |
|
Komerční testy |
|
Projekt realizovaný v Ústavu biochemie a mikrobiologie VŠCHT Praha zaměřený na detekci Listeria monocytogenes v potravinách podpořily GA ČR (grant 525/03/0350) a MŠMT (grant MSM 6046137305).
Příloha : Listeria monocytogenes – Nebezpečný patogen a jeho detekce v potravinách [pdf ; 374913 bytů]
Chem. listy 99, 2005, č. 7, s. 467–473