Bezpečnost potravin

Aloe vera jako náhrada siřičitanů?

Vydáno: 4. 10. 2005
Autor:

Potahy ovoce a zeleniny vyrobené z aloe vera ve formě polysacharidového gelu by mohly sloužit k prodloužení jejich údržnosti na místo oxidu siřičitého a jiných syntetických konzervačních prostředků.

Výzkumníci ve Španělsku vyvinuli z aloe vera gel, který lze využít jako jedlý povlak potravin ke zvýšení jejich údržnosti. Potah byl testován na hroznovém vínu, které se ponořovalo do gelu a následně se skladovalo po dobu pěti týdnů při nízké teplotě. Porovnáním s neošetřeným hroznem se zjistilo, že ošetřené hrozny měly údržnost až 35 dní, zatímco neošetřené se již po 7 dnech skladování kazily. Potažené hrozny jsou také pevnější a méně ztrácejí na hmotnosti a mění barvu. Senzorické testy prokázaly, že ošetřené hrozny lépe chutnají. Vědci se domnívají, že gel, který má vysoký obsah polysacharidů, působí různými mechanismy. Je to přirozená bariéra vůči kyslíku, antimikrobiální a protiplísňové účinky gelu vedou k oddálení kažení. Potah lze aplikovat i na jiné druhy ovoce a zeleniny. Mohl by sloužit jako ekologická alternativa za oxid siřičitý a jiné syntetické konzervační prostředky.

 

www.leatherheadfood.com (26. 9. 2005)