Bezpečnost potravin

Sainsbury stáhl z prodeje čokoládu vlastní značky

Vydáno: 13. 10. 2005
Autor:

V obchodní síti supermarketů Sainsbury ve Velké Británii byla stažena z prodeje čokoláda, na jejímž obalu nebylo upozornění, že obsahuje mléčnou složku.

Supermarkety Sainsbury ve Velké Británii stáhly z prodeje čokoládu (Plain Chocolate, 100 g) vlastní obchodní značky a to v důsledku toho, že nebyla na etiketě výrobku označena mléčná složka čokolády jako možný původce alergické reakce. Společnost Sainsbury Supermarkets Ltd. zjistila chybu ve značení také u ostatních výrobků stejného výrobce. Tyto se však již z prodeje stahovat nebudou. Výrobky mají přítomný mléčný tuk správně uvedený na seznamu přísad, chybí však upozornění, že výrobek “obsahuje mléko”. Přítomnost mléčné složky ve výrobku vede k tomu, že výrobky nejsou pro osoby s alergií a intolerancí mléka bezpečné.

Informace o stažení výrobku z prodeje se objevily ve sdělovacích prostředcích (tisku) a osobám, které výrobek zakoupily, se radí, jak dále postupovat. Sainsbury rovněž kontaktoval “Anaphylaxis Campaign”, která bude informovat všechny své členy s alergií na mléko prostřednictvím varovného mailu.

Na možnou přítomnost stopového množství mléčné bílkoviny v ostatních výrobích této kategorie, tj.

 

* Sainsbury’s Plain Chocolate 200g and 400g (čistá čokoláda)

* Sainsbury’s Plain Chocolate Whole Nut 200g (čokoláda s oříšky)

* Sainsbury’s Plain Chocolate Fruit and Nut 200g (čokoláda s ovocem a oříšky)

 

budou spotřebitelé upozorněni ve všech obchodech firmy.

 

Informace o alergických reakcích na potraviny

 

FSA