Bezpečnost potravin

Cena za inovaci v oblasti potravinářství a zemědělství

Vydáno: 19. 10. 2005
Autor:

V Austrálii a na Novém Zélandu se koná již druhý ročník soutěže o inovaci vyhlášené firmou DuPont. Jsou uvedeny oceněné inovace za rok 2004: systém dezinfekce vody a systém třídění ovoce/zeleniny.

V Austrálii a na Novém Zélandu se uděluje cena za inovace “DuPont Innovation Awards”. Soutěž v roce 2005 probíhá v osmi kategoriích (A–H), přičemž kategorie E se týká potravin, zemědělské produkce & marketingu. Přihlášky do soutěže lze podávat do 25. listopadu 2005, vítězové v jednotlivých kategoriích budou vyhlášeni v březnu 2006.

Uvedená cena za inovaci se poprvé udělovala v roce 2004. V kategorii “zemědělská produkce & marketing” se vítězem stal systém ISAN (sanitace potravin a dezinfekce vody) firmy IOTEQ LIMITED. Systém ISAN umožňuje ekologické získávání čisté vody. K dezinfekci vody se využívá jod produkovaný ve zcela automatizovaném a regulovaném procesu. Všechny vedlejší produkty dezinfekce se sbírají a automaticky se rekonvertují.

Cenu předsedy (DuPont Chairman’s Award) získal systém třídění ovoce a zeleniny podle barvy. Jde o speciální systém přepravy plodů, rotace, vážení a mechanizmus ukládání. Systém Integra umožňuje třídit řadu druhů plodů, např. jablka, kiwi, broskve, pomeranče, rajčata, cibuli, brambory, a to s výkonem až 100 tun za hodinu. Systém je společnou inovací firem J. D. Products a Colour Vision Systems. Více informací je k dispozici na internetové stránce soutěže o inovaci.

 

Food Australia 57, 2005, č. 10, s. 407