Bezpečnost potravin

Výskyt kryptosporiózy v Dánsku

Vydáno: 4. 11. 2005
Autor:

Nejpravděpodobnější příčinou kryposporidiózy v Dánsku v průběhu srpna 2005 způsobené Cryptosporidium hominis byla celá mrkev, uchovávaná ve velkých mísách s vodou v salátových barech v závodní jídelně soukromé firmy.

Na základě rozsáhlého šetření výskytu kryposporiózy v Dánsku v průběhu srpna 2005 bylo zjištěno, že nejpravděpodobnějším zdrojem této infekce byla celá mrkev, uchovávaná ve velkých mísách s vodou v salátových barech. Infekce způsobená Cryptosporidium hominis byla zjištěna mezi zaměstnanci velké soukromé stravovací firmy. Příčinou rozšíření infekce zřejmě byla kontaminovaná mrkev, kterou zaměstnanci jídelny odebírali z mísy pro přípravu jednotlivých porcí salátů. Opatřením společnosti bylo rozhodnutí neservírovat syrovou zeleninu uchovávanou ve vodě. Více informací na adrese

http://bookshop.leatherheadfood.com/foodscienceworld/main.asp?sectionid=1&sectionname=Food+Safety+and+Quality  (31.10.05)