Bezpečnost potravin

Brusinky jako prevence zubního kazu

Vydáno: 4. 12. 2005
Autor:

Brusinky obsahují látky, které zabraňují bakteriím ulpívat na zubech a vytvářet na nich škodlivé povlaky. Extrakty těchto protektivních složek se mohou používat v zubních pastách a ústních vodách.

Výzkumníci z University of Rochester Medical Centre v New Yorku publikovali v časopisu Karies Research studii, která naznačuje, že brusinky obsahují látky, které zabraňují bakteriím ulpívat na zubech a vytvářet na nich škodlivé povlaky. Extrakce těchto protektivních složek z brusinek a jejich použití v zubních pastách a ústních vodách se jeví jako vhodné potenciální využití vzhledem k tomu, že vědci varují před ochranou zubů prostřednictvím konzumace přílišného množství výrobků obsahujících brusinky, protože tyto výrobky mají vysoké množství cukru. Konzumace samotných brusinek se nedoporučuje, protože obsahují přírodní kyseliny, které erodují zubní sklovinu a mohou působit úbytek minerálních látek v zubech. Více informací na adrese 

http://bookshop.leatherheadfood.com/foodscienceworld/main.asp?sectionid=1&sectionname=Food+Safety+and+Quality  (28. 11. 05)