Bezpečnost potravin

Tisková zpráva Státní zemědělské a potravinářské inspekce 14.12.2005

Vydáno: 14. 12. 2005
Autor:

Potravinářská inspekce doporučuje jak před vánocemi nakupovat . Zpráva tiskové mluvčí RNDr. D. Kolejkové

Potravinářská inspekce doporučuje jak před vánocemi nakupovat

Předvánoční nákupy se často neobejdou bez spěchu, nervozity a tlačenic, kdy nakupující spotřebitelé ztrácejí obezřetnost a věnují nákupu potravin menší pozornost. Přesto je velmi užitečné znát alespoň základní pravidla a jimi se při nákupu řídit.

Nikdy nekupujte potraviny, které nebyly v prodejně uloženy v odpovídajících teplotních podmínkách. To se týká především lahůdek, výrobků z masa, ryb, kuřat, mléčných výrobků nebo zákusků, které mají být ukládány v chladících vitrínách. Pro vejce platí, že by měla být uložena v suchu, chráněna před slunečním zářením a  v prostředí s teplotou mezi 5 – 18˚C.

Vždy kontrolujte především dobu použitelnosti, tedy datum uvedené za slovy „Spotřebujte do…“. Po tomto datu se potraviny už nesmějí prodávat a nemají co dělat ani v našich chladničkách.

Nakupujete-li mražené potraviny, pak se přesvědčte, zda teplota mrazící skříně nebo boxu je nižší než -18˚ C. Teploměr by měl být vždy na viditelném místě a samozřejmě by měl být funkční. Je dobré vědět, že potraviny mohou být v mrazících boxech uloženy jen do úrovně čáry plnění. Pro přepravu mražených potravin použijte chladící tašky a po nákupu takové potraviny urychleně uložte v mrazničce. Nikdy jednou rozmražené potraviny znovu nezmrazujte.

Vyhněte se prodejnám, kde jsou evidentně na štíru s čistotou. Všímejte si hygienických podmínek prodejny i čistoty personálu, vězte, že s nebalenými potravinami je možné  manipulovat jen pomocí podávacího náčiní nebo rukavic.

Nekupujte potraviny s deformovanými, poškozenými nebo špinavými obaly, potraviny nečerstvého vzhledu, podezřele zavánějící a potraviny napadené plísněmi nebo hnilobou.

Nákup se snažte co nejdříve dopravit domů. V nákupních centrech si proto nákup potravin nechte nakonec. Potravinám rozhodně nesvědčí hodiny strávené v kufru auta.

Potraviny se snažte ukládat v takových podmínkách, jaké výrobce uvádí na obalu. Může to být například teplota skladování nebo světelné podmínky.

V průběhu vánočních svátků a hlavně po nich kontrolujte chladničku a nekompromisně se zbavte potravin, které jsou prošlé nebo vypadají podezřele. Vyhnete se tak přinejmenším zbytečným zažívacím potížím a možná i vážnějšímu alimentárnímu onemocnění.

 

Více podrobností najdete na webových stránkách inspekce www.szpi.gov.cz.

 

 

Daniela Kolejková                                                                              V Brně, 14.prosince 2005

tisková mluvčí