Bezpečnost potravin

Test na stanovení viru ptačí chřipky v potravinách

Vydáno: 18. 12. 2005
Autor:

Firma Eurofins jako první vyvinula test na stanovení přítomnosti viru ptačí chřipky (kmene H5N1) v potravinách.

Společnost Eurofins Scientific implementovala nový test na přítomnost viru ptačí chřipky, kmene H5N1 v potravinách. Společnost uvádí, že plně souhlasí se stanoviskem Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) z 26. října 2005, ve kterém se konstatuje, že je nepravděpodobné, aby se virus ptačí chřipky přenesl na člověka ze syrového masa a vajec, pokud se tyto řádně tepelně opracují. Přes toto ujištění EFSA někteří spotřebitelé stále trvali na testování určitých surovin, aby se snížilo riziko pro spotřebitele i zaměstnance na téměř nulovou hodnotu.

Podle vyjádření vedoucího oddělení molekulární biologie a imunologie Eurofins Scientific Groups neměla společnost vůbec chuť tento test na trh uvést, neboť jde o střet s názorem odborníků EFSA, kteří tvrdí, že riziko je extrémně nízké. Avšak klienti z různých odvětví průmyslu požadovali nulové riziko pro své zaměstnance a spotřebitele. Nulového rizika nelze dosáhnout, uvedený test ho však snižuje na nejnižší možnou míru.

Eurofins implementovala test ve vybraných laboratořích po celém světě. V současné době se neočekává, že se získá významné množství vzorků pro tento test. Test na bázi PCR (reverse transcriptase combined with a multiplex PCR) byl validován v několika laboratořích světa.

 

Zpráva IFT z 12. 12. 2005