Bezpečnost potravin

Slimáci možným přenašečem E. coli O157 na salátovou zeleninu

Vydáno: 1. 2. 2006
Autor:

Laboratorní a polní studie prokázaly, že slimáci mohou působit jako přenašeči patogenů, zejména Escherichia coli O157, z výkalů zvířat na salátovou zeleninu.

Pracovníci Ústavu lékařské mikrobiologie při univerzitě v Aberdeen zjistili v rámci laboratorních a polních studií, že slimáci mohou působit jako bacilonosiči pro transfer patogenů kupř. Escherichia coli O157, z výkalů zvířat na salátovou zeleninu. E. coli O157 byla izolována ze vzorků půdy obsahující hnůj z ovčí farmy v Aberdeenshire. V izolátech byla zjištěna přítomnost verocytotoxinových genů  (vt1 a vt2) a eae-genů (attaching and effacinggenes), což naznačuje, že jsou potenciálně patogenní pro člověka. Slimáci přijímají bakterie z okolního prostředí, a jako škůdci listové zeleniny mohou tyto bakterie na čerstvou zeleninu roznášet. Bylo zjištěno, že E. coli zůstává na vnějším povrchu slimáků druhu Deroceras reticulatum životaschopná po dobu až 14 dnů. Ve výkalech slimáků přežívají bakterie E. coli O157 po dobu až tří týdnů. Studie byla publikována v lednovém čísle časopisu Applied and Environmental Microbiology. Více informací na adrese 

http://bookshop.leatherheadfood.com/foodscienceworld/main.asp?sectionid=1&sectionname0=Food+Safety+and+Quality (25.1.06)