PathogenCombat: výzkumný projekt EU zaměřený na boj s patogeny
Jsou uvedeny hlavní cíle projektu a přehled souvisejících projektů podporovaných Evropskou komisí.
Projekt řešený v 6. rámcovém programu výzkumu a vývoje zaměřující se na kontrolu a prevenci objevujících se a nových patogenů a to na úrovni buňky a molekuly. Projekt byl zahájen v dubnu 2005 a poběží do dubna 2010. Hlavní oblasti, kterými se projekt bude zabývat, jsou:
* Nový přístup k odhadování přítomnosti virulentních patogenů v potravině až do okamžiku její spotřeby.
* Nové metody ke kontrole životaschopnosti a virulence patogenů v potravinovém řetězci před konzumací.
* Nové metody pro odhad interakce hostitel–patogen založené na funkčních buněčných modelech.
* Nové technologie zpracování pro inaktivaci patogenů.
* Nové probiotické a ochranné kultury k eliminaci patogenů.
* Eliminace biofilmů prostřednictvím hygienických opatření.
* Strategie a aktivity pro šíření poznatků projektu u MSP.
* Nové matematické modely zabývající se potravinami v okamžiku spotřeby.
* Nové finančně efektivní systémy managementu.
* Lepší informování spotřebitelů, výrobců a kontrolních orgánů o bezpečnosti potravin.
Více informací o projektu PathogenCombat.
Evropská komise podporuje řadu dalších projektů zabývajících se bezpečností potravin.
Související projekty:
* Safe Foods: nový integrovaný přístup k analýze rizika pro zajištění bezpečných potravin;
* SEAFOODplus: snížení zdravotních problémů a podpora prospívání spotřebitelů v Evropě prostřednictvím konzumace bezpečných mořských produktů;
* SELAMAT: vytvoření základny pro mezinárodní spolupráci v oblasti bezpečnosti potravin mezi Evropou a Asií;
* CASCADE: vytvoření základny pro výzkum, hodnocení rizika a vzdělávání v oblasti zdravotních rizik dávaných do souvislosti s expozicí chemickým kontaminantům z potravin;
* HEATOX: teplem generované toxikanty potravin – identifikace, charakterizace a minimalizace rizika;
* QualityLowInputFood: zvýšení kvality, zajištění bezpečnosti a snížení nákladů v dodavatelském řetězci ekologických potravin a potravin s “nízkými vstupy”;
* NOFORISK: strategie kvantitativního posuzování rizika u potravin nového typu;
* NuGO: Evropská organizace pro nutrigenomiku – základna pro nutriční genomiku v Evropě.