Bezpečnost potravin

Tisková zpráva Státní veterinární správy ČR 16. 2. 2006

Vydáno: 16. 2. 2006
Autor:

Není důvod k obavám z konzumace drůbežího masa . Zpráva tiskového mluvčího Ing. J. Dubna

STÁTNÍ  VETERINÁRNÍ  SPRÁVA ČESKÉ  REPUBLIKY

Slezská 7, 120 56 Praha 2, tel. tiskový mluvčí: 227 010 154,  fax: 227 010 190,

e-mail: j.duben@svscr.cz; web: http://www.svscr.cz.

 

Veškeré maso je stále nezávadné, a to i maso drůbeže, které je uváděno do oběhu, a ani tomu nemůže být jinak. Přestože toto sdělení se může zdát někomu zbytečné, právě kvůli některým dotazům znovu uvádíme, že v souvislosti s ptačí chřipkou není důvod mít obavu s pojídání drůbežího masa, zejména vyprodukovaného v ČR.

 

Za prvé se toto nepříjemné onemocnění ptáků a drůbeže nevyskytlo v chovech, a za druhé i kdyby k tomu došlo, orgány státního veterinárního dozoru dovedou zabránit tomu, aby se cokoli závadného nedostalo do tržní sítě. Krom toho u nás Státní veterinární správa dozoruje celý proces potravního řetězce, to znamená od narození zvířete, přes jeho výkrm až po porážku. Je tomu tak i u drůbeže.

 

Na jatkách je stálý veterinární dozor, který zachytí a vyloučí z dalšího zpracování všechno, co jeví známky jakékoli závadnosti. A to včetně nakažlivých onemocnění drůbeže.

 

V souvislosti s ptačí chřipkou považujeme navíc za vhodné zmínit i to, že tepelné opracování masa, od 70 °C, zaručeně destruuje chřipkový virus.

 

Podle Milana Maleny, ústředního ředitele Státní veterinární správy ČR, není nejmenší důvod k obavám z konzumace jakéhokoli masa, včetně drůbežího, které prošlo veterinární kontrolou.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR

Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS ČR: www.svscr.cz.