Funkční potraviny – Japonsko 2006
Dosud nejobsáhlejší výrobková zpráva o funkčních potravinách na trhu v Japonsku.
Zpráva o rozsahu 140 stran obsahuje informace o více než 320 japonských funkčních potravinách, které představují největší inovace. Uvedené potraviny jsou zařazeny jak do kategorie FOSHU (Foods for Specified Health Use; legislativně schváleny jako funkční potraviny), tak jde o funkční potraviny, které neprošly legislativním schvalovacím procesem.
Japonsko se považuje za zemi funkčních potravin, neboť funkční potraviny zde vznikly již v 50. letech. Jejich dnešní obrat představuje více než 16 miliard USD a za posledních 10 let se každoročně zvyšuje o 12 %. V Japonsku se konzumuje více funkčních potravin než v jiných zemích světa, proto ostatní země jako USA, evropské země a ostatní asijské země považují Japonsko v této oblasti za vzor.
Uvedená zpráva je dosud jedinou zprávou, která se v tak širokém měřítku zabývá funkčními potravinami – výrobky. Nejde o zprávu týkající se prodeje. Tou se zabývá zpráva pod názvem “Functional Foods & FOSHU Market Report”. Uvedená výrobková zpráva “Functional Foods Japan 2006, Product Report” je určena společnostem, které plánují vývoj nových výrobků a které hledají pro ně inspiraci. Přehled výrobků zahrnutých ve zprávě je v příloze.
Zpráva je k dispozici v elektronické podobě (pdf formát, 4 MB) a lze ji získat e-mailem nebo ve formátu CD-RPM. Cena zprávy je 439 USD.
Příloha : Přehled výrobku – funkčních potravin, Japonsko 2006 [pdf ; 359943 bytů]
Jednotlivé výrobky zahrnuté ve zprávě jsou zařazeny do následujících výrobkových kategorií:
A. Neregulované funkční potraviny
1. Funkční sportovní & dietetické nápoje
2. Funkční vody
3. Funkční ETD-čaje (ready-to-drink; k okamžité konzumaci)
4. Funkční zelenina, ovoce, nápoje na bázi rostlinných extraktů
5. Podpůrné nápoje při sezónní alergii
6. “Aged Vinegar” & fermentované rýžové nápoje
7. Sójový nápoj (“sójové mléko”)
8. Nápoje ze zelených rostlin
9. Borůvky, antokyany
10. Posilující podpůrné nápoje (tonic supplement drinks)
11. Ostatní funkční nápoje
12. Probiotika & funkční jogurt
13. Fermentované mléko & probiotické jogurtové nápoje
14. Náhražky pokrmu
15. Cukrovinky & čokoláda
16. “Zdravé” jedlé oleje
17. Ostatní funkční potraviny
B. Regulované funkční potraviny (potraviny FOSHU)
1. Potraviny prospěšné pro trávicí trakt
funkční složka:
– oligosacharidy/prebiotika
– vláknina stravy
– mléčné bakterie/probiotika
2. Potraviny pro osoby s vysokým cholesterolem
funkční složka:
– sójová bílkovina/sójový globulin
– sójové fosfolipidy (CSPHP)
– sodná sůl nízkomolekulární alginové kyseliny
– estery rostlinných sterolů/stanolů
3. Potraviny pro osoby s vysokým krevním tlakem
funkční složka:
– gamma-aminomáselná kyselina (GABA)
– vinná kyselina? (vinegar acid)
– “lactotoli-peptide”
– glykosid z listů Eucommia (Tochu)
– peptid mořského původu: z řasy Undaria pinnatifida (Wakame)
– peptid mořského původu: ze sardinek
4. Potraviny pro osoby s vysokým obsahem glukózy v krvi
funkční složka:
– pšeničný albumin
– polyfenoly z guavy
– nestravitelný dextrin
5. Potraviny k regulaci triacylglycerolů v séru a tělesného tuku
funkční složka:
– diacylglycerol
– diacylglycerol a rostlinný sterol
– mastné kyseliny se střední délkou řetězce (MCFA)
– enzymově dezintegrovaná globinová bílkovina
– katechin zeleného čaje
– polynenasycené mastné kyseliny s dlouhým řetězcem (EPA a DHA)
6. Potraviny napomáhající absorpci minerálních látek
funkční složka:
– vápník, kyselina citrónová, kyselina jablečná (CCM)
– kaseinfosfopeptid (CPP)
– hemové železo
7. Potraviny pro zdravé zuby
funkční složka:
– xylitol, hydrogenfosforečnan vápenatý, “funoran”
– “phospho acid oligosaccharides calcium”
– Recaldent™ (CPP-ACP)
8. Potraviny pro zdravé kosti
funkční složka:
– sójové izoflavony
– fruktooligosacharidy
– vitamin K2
– zásadité bílkoviny mléka (MBP)
Pozn.: Těm, kteří nevyužijí nabídky a katalog výrobků si neobjednají, doporučuji název výrobku popř. i s názvem výrobce zadat do vyhledávače. Obvykle se získají další cenné informace. Viz přísada Recaldent.