Bezpečnost potravin

Chemické látky používané k výrobě teflonu jsou pravděpodobně karcinogenní

Vydáno: 2. 3. 2006
Autor:

Podle SAB by kyselina perfluorooktanová (PFOA) měla být klasifikována jako karcinogenní.

Vědecký poradní výbor (SAB) při americkém Úřadu pro ochranu životního prostředí (EPA) vypracoval z podnětu Office of Pollution Prevention and Toxics (OPPT) posudek konceptu EPA „Posuzování rizika potenciálních účinků na lidské zdraví, spojených s kyselinou perfluorooktanovou (PFOA) a jejími solemi“. PFOA, známá také jako C–8, je syntetická chemická látka, která se v přírodě nevyskytuje. Používá se ve výrobě několika komerčně důležitých produktů, včetně teflonu a další nepřilnavých produktů. Podle vyjádření SAB by PFOA měla být klasifikována jako karcinogenní. Předchozí zprávy uváděly, že existují pouze náznaky, získané z animálních studií, o tom, že PFOA a její soli mohou být potenciálními humánními karcinogeny. Nejnovější zprávy zohledňují nepublikované výzkumy, prokazující spojení PFOA s prsními nádory u krys. PFOA vyrábí společnost Dupot Co., severoamerický vlastník značky Teflon. Více informací na adrese nebo zde

http://bookshop.leatherheadfood.com/foodscienceworld/main.asp?sectionid=1&sectionname=Food+Safety+and+Quality