Bezpečnost potravin

Hygiena začíná u umytých rukou

Vydáno: 9. 3. 2006
Autor:

Zásady správného mytí rukou v potravinářských závodech.

Odhaduje se, že ve Velké Británii každoročně onemocní asi 4–5 milionů lidí v důsledku alimentární nákazy, na které se významnou měrou podílí špatná hygienická praxe. Lidé postižení náhlou nevolností, bolestmi žaludku nebo zvracením se často diví, jak k nákaze přišli, či „kde to chytili“. Tato fráze je skutečně velmi blízko pravdě, protože většinou dochází k nákaze stykem s povrchem, který byl infikován někým, kdo měl špinavé či neumyté ruce. Jedná se především o kliky u dveří (především na toaletách), klávesnice počítačů, telefony, různé rukojeti, držadla a mnoho dalších předmětů, jejichž seznam je téměř nekonečný. Zvyk mýt si ruce před jídlem nebo i před pitím bohužel v posledním desetiletí značně upadl, a většina případů alimentární nákazy přisuzovaná rychlému občerstvení typu fast food, je ve skutečnosti způsobena zanedbáním nebo nemožností umýt si ruce před konzumací jídla, které se drží v prstech. Z provedených výzkumů vyplývá, že téměř 50 % mužů a 40 % žen si nemyje po použití toalety ruce, a přitom jedna bakterie za ideálních podmínek (teplo, vlhko a adekvátní zdroj výživy, kterým je kupříkladu nečistota na rukou) se může během osmi hodin rozmnožit na počet přesahující čtyři miliony. V potravinářském průmyslu, kde lidé manipulují s potravinami je životně důležité, aby mytí rukou bylo považováno za základní úkon, a aby zaměstnanci byli důkladně proškolení ve správné hygienické praxi. Prosté umytí rukou je ale pouze špička ledovce. Je totiž ještě spousta dalších pravidel, která musí potravinářské společnosti aplikovat, aby zajistily maximální čistotu:
* Místnost na mytí rukou by měla být vybavena antibakteriálním tekutým mýdlem v čistém, hygienickém dávkovači, buď jednorázovém, nebo opětovně plnitelném, který ale musí být udržován v čistotě a pravidelně desinfikován.
* Mýdlo by mělo být neparfemované, pouze s minimální vůní, nedráždivé pro pokožku a nezatuchlé. V místnosti se může rovněž umístit dávkovač naplněný tekutinou s alkoholem nebo gel na desinfekci rukou po umytí, nejlépe v blízkosti umyvadla. Velmi vhodné jsou i kartáčky na nehty, musí se ale řádně udržovat, tzn. denně čistit a napustit desinfekčním prostředkem, aby se předešlo rozšíření bakterií během použití.
* Na kvalitu umytí rukou má rovněž vliv teplota a síla proudu vody. Proud vody by měl být přiměřený, teplota mezi 40–45 °C. Při vyšší teplotě hrozí opaření a při použití velmi horké nebo studené zpravidla nedojde ke správnému spláchnutí mýdla z rukou, což může mít za následek problémy s pokožkou, způsobené ulpěnými zbytky mýdla.
* Vodovodní kohoutky by měly být ovladatelné nohou nebo bezdotykové, aby se zabránilo styku rukou s kohoutkem, umyvadlem, potrubím aj.
* Sušení rukou po umytí je velmi důležité, protože vlhké ruce zabraňují požadovanému desinfekčnímu účinku alkoholu. Nejvhodnější způsob sušení rukou je prostřednictvím papírových ručníků, které ale musí mít odpovídající jakost a musí se lehce oddělovat (dávkovat) ze stabilního, hygienického zásobníku, a v místnosti musí být dostatečně velký koš na upotřebené ručníky. Je velmi důležité, aby byla umývárna kontrolována a aby bylo zajištěno stále potřebné množství mýdla a papírových ručníků.
Přesto, že nošení snubních prstenů není v prostorech potravinářských objektů zakázáno, mohou být potenciálním zdrojem infekce a místem pro množení bakterií. Při mytí a desinfekci by se měl prstýnek nadzvednout a otočit. Nehty na rukou musí být čisté a krátce zastřižené, není povoleno jejich lakování, stejně jako nehty prodloužené či umělé. Všechna poranění kůže musejí být zakryta náplastí, a o všech poraněních nebo kožních problémech je nutné informovat před zahájením pracovní  směny. V dnešní době super silných čisticích a antibakteriálních prostředků má spousta lidí tendenci zanedbávat základní hygienu v kuchyni a koupelně. Dokonalé umytí rukou po použití toalety ale netrvá déle než minutu a může zabránit rozšíření milionů bakterií. V potravinářských závodech je pro zaměstnavatele základním imperativem prosazovat správnou hygienickou praxi zabezpečením odpovídajících prostorů na mytí a maximální informovanosti pracovníků o efektivním mytí rukou.
Devět zásad správného mytí rukou
Před použitím tekutého mýdla si namočit ruce
Použít jednu dávku mýdla z dávkovače
Důkladně promnout ruce po dobu asi 10–15 sekund
Přesvědčit se, zda jsou umyty obě strany rukou, všechny prsty, palec, nehty a zápěstí
Dokonale opláchnout ruce čistou vodou
Úplně usušit ruce pomocí papírového ručníku
Použít alkoholový roztok nebo gel a vmasírovat ze všech stran do rukou
Nechat alkoholový povlak zaschnout na vzduchu, neotírat pracovního oděvu
Při používání rukavic aplikovat alkoholovým roztok nebo gel napovrch rukavic před zahájením práce.
Food Processing, 74, 2005, č, 7, s. 16