Bezpečnost potravin

Zákaz prodeje vajec společnosti Ohio Fresh Eggs

Vydáno: 11. 3. 2006
Autor:

ODA zakázalo prodej více než 4 mil. kusů vajec farmy Ohio Fresh Eggs skladovaných za pokojové teploty.

Na základě šetření prováděného ministerstvem zemědělství v Ohio (ODA) byl zakázán prodej více než 4 milionů kusů vajec z farmy Ohio Fresh Eggs, která byla skladována za pokojové teploty namísto v chladírně. Zákon státu Ohio vyžaduje, aby vejce byla skladována v kontrolovaném prostředí za teploty pod 7 °C. Společnost argumentovala tím, že vejce byly určeny pro použití v krmivech a ne pro lidskou spotřebu. Chlazením se předchází růstu Salmonella enteritidis během skladování vajec, a tento požadavek je i součástí Akčního plánu bezpečnosti vajec amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA). Akční plán je zaměřen na snižování počtu onemocnění spojených s vejci kontaminovanými salmonelou. Více informací na adrese  

http://bookshop.leatherheadfood.com/foodscienceworld/main.asp?sectionid=1&sectionname=Food+Safety+and+Quality  (27.23.06)