Bezpečnost potravin

Navigační systémy pro transport zvířat

Vydáno: 1. 6. 2006
Autor:

Workshop k povinnému zavedení navigačních systémů do přepravy zvířat. Itálie, 12.–13. června 2006.

Evropská komise, DG JRC (Joint Research Centre)  ve spolupráci s DG Sanco (GŘ pro zdraví a ochranu spotřebitele), organizuje ve dnech 12.–13. června 2006 mezinárodní workshop zaměřený na welfare zvířat při transportu. Workshop se bude týkat navigačních systémů potřebných pro transport zvířat na dlouhé vzdálenosti.

Podle nařízení Rady (ES) č. 1/2005  z 22. prosince 2004 o ochraně zvířat během přepravy bude povinné při přepravě zvířat po dobu delší než 8 hodin (long journey transports) používat navigační systémy. Tyto požadavky se budou aplikovat na nové dopravní prostředky od 1. ledna 2007 a na všechny dopravní prostředky od 1. ledna 2009.

Konference se uskuteční v Induno Olona (Varese, Itálie) několik kilometrů od švýcarských hranic, v blízkosti jezera Lake Maggiore.

Workshop se bude zabývat legislativními požadavky, současnými aplikacemi navigačních systémů v jiných oblastech legislativy EU, možnými technickými specifikacemi a existujícími projekty. Bude se diskutovat o technických a ekonomických dopadech a o potřebách dalšího rozvoje.

 

V rámci workshopu budou představeny systémy

* Sintra (Modulární kontrolní systém pro přepravu dobytka),

* OxLoc (Cenově efektivní řešení pro dálkové monitorování polohy a stavu prostředku pro přepravu zvířat)

* Galileo (Evropská satelitní navigační infrastruktura)

 

Více informací je k dispozici na stránkách AWT (Animal Welfare in Transport).