Bezpečnost potravin

Óda na maso z ekochovů v Toulcově dvoře

Vydáno: 25. 8. 2006
Autor:

Pozvánka do hostivařského Střediska ekologické výchovy hl. m. Prahy Toulcův dvůr, kde proběhnou společně 15. a 16. září dvě velké akce – Biojarmark ekofarem a Dožínkové slavnosti jako součást akce Září – měsíc ekologického zemědělství a biopotravin.

Biojarmark bude zahájen v pátek 15. září 2006 ve 14 hodin. I letos se ho zúčastní na tři desítky ekozemědělců a obchodníků s biopotravinami z ČR i zahraničí. Pracovní podtitul akce – „Zaostřeno na biomaso“ prozrazuje, které skupině produktů bude tentokrát patřit zvýšená kulinářská, osvětová i poradenská pozornost.

 

Na své si samozřejmě ale přijdou i vegetariáni. Při nákupu, ale i ochutnávkách se hosté mohou od prodejců dozvědět více o jejich způsobu hospodaření, výrobě a zpracování nabízených produktů. Chybět opět nebudou přední zelináři, ovocnáři, producenti lahodných sýrů a dalších výrobků z kravského i kozího mléka, ale ani ti, kdo nabídnou šťávy, mošty, biopečivo, cukrovinky, studené i teplé vegetariánské či naopak zmíněné masné speciality – ze skopového, vepřového i hovězího masa. Paletu nabídky i letos doplní přírodě přátelská kosmetika, koláče či biopálenka.

Biojarmarkové menu bude doplněno již tradiční anketami návštěvníků, kteří budou hlasovat, komu udělí tituly „superbio“ za nejoceňovanější produkt jarmarku a „král prodeje“ pro nejsympatičtějšího prodejce. Opět proběhne spotřebitelské anonymní testování vybrané biopotraviny – jaké, to však organizátoři zatím tají. Přibude nově i biokřížovka o ceny.

Setkání ekozemědělců s jejich příznivci obohatí v sobotu 16. září Dožínková slavnost, která vyvrcholí v 15 h, kdy vjede do dvora našňořený žebřiňák s koňmi a chasou doprovázený průvodem s folklórní muzikou, při níž si lze i skočit v kole. Dítka i rodiče si opět budou moci vybrat z celodenní nabídky tvůrčích dílniček a her inspirovaných tématem dožínek. Návštěvníci si budou udělat chlebové placky, prohlédnout zvířata farmy i historické prostory dvora – renesanční špýchar a gotický sklep. A jak tajuplně prozrazují organizátoři, nelze v závěrečném odpoledni vyloučit ani další zábavná překvapení. Na vylosované účastníky anket a soutěží čekají ceny v podobě biopotravin.

Pořadatelé obou akcí – Liga ekologických alternativ a Základní článek Hnutí Brontosaurus Botič – tak navazují na úspěšnou loňskou spolupráci. Vstupné na oba dny je dobrovolné.

Návštěvníci akce zde budou moci rovněž nalézt propagační materiály Ústavu zemědělských a potravinářských informací.

 

Další informace také na www.toulcuvdvur.cz