Bezpečnost potravin

Likvidace bakteriálního biofilmu chránícího patogeny

Vydáno: 12. 9. 2006
Autor:

Výzkumníci z USDA vyvinuli postup ošetření plodů, který likviduje biofilm na ovoci a zelenině.

Tým výzkumníků Agricultural Research Service (ARS) USDA vyvinul technologii k odstranění nebo inaktivaci mikrobiální kontaminace z čerstvých nebo minimálně opracovaných plodů nebo výrobků. Bakterie na povrchu produktů vytvářejí polymerní biofilm, který chrání bakteriální buňky před poškozením při obvyklých metodách mytí a sanitace. Salmonela, která se dostane do nepřístupných míst (různé prasklinky např. na melounu) a vytváří tam polymer se vůbec nemusí dostat do kontaktu s čisticím roztokem, naopak se dostane dovnitř plodu např. při krájení u spotřebitele. Salmonela vytváří hmotu strukturou připomínající řasy a celulózu. Vědci z ARS a univerzity v Navaře (Španělsko) prováděli pokusy s melouny kontaminovanými salmonelou, které ponořili do vody o teplotě o teplotě 76 ºF na 3 minuty za účelem usmrcení patogenů a poté zabalili plody do plastového obalu, aby se zabránilo rekontaminaci před chlazením v ledové lázni. Tento postup údajně prodlouží skladovatelnost a nezhorší jakost.

Food Technology, 60, 2006, č. 4, s. 12