Bezpečnost potravin

Stabilizátory směsí mléka s kávou

Vydáno: 13. 9. 2006
Autor:

Přípravky JOHA na bázi fosforečnanů určené pro míchané kávové nápoje chrání bílkoviny před denaturací a upravují iontovou rovnováhu.

Součástí receptur v současnosti značně oblíbených kávových nápojů, často míchaných s mlékem, bývá i kakao, cukr a/nebo sladidlo, aroma a sůl. K zajištění trvanlivosti se používají různé postupy tepelného ošetření, které však mají negativní vliv na stabilitu nápoje, zvláště vzhledem ke kyselosti kávy míchané s mlékem. V chuti se může  projevit přiboudlina, vizuálně se projeví sedimentace. V případě použití aseptického systému, tzn. tepelného ošetření nápoje před plněním do aseptického obalu, by docházelo k ucpávání pastéru. Sediment je tvořen denaturovanými bílkovinami a nerozpustnými sacharidy, na vytváření sraženiny má vliv přítomnost vápenatých a hořečnatých iontů. Za tím účelem je nutný přídavek stabilizátorů. Speciální přípravky na bázi fosforečnanů s označením JOHA k tomuto účelu nabízí švýcarský výrobce chemických přípravků Omya AG. Pro ochranu bílkovin a nastavení rovnováhy iontů se pro tyto nápoje hodí přípravky JOHA B 30 (mléčná příchuť), JOHA B 50 (kávová příchuť) a JOHA KM 2 (chuťově neutrální).

Lebensmittel-Technologie, 2006, č. 6, s. 24-25