Bezpečnost potravin

Jablečná šťáva může chránit před poškozením buněk

Vydáno: 14. 9. 2006
Autor:

Konzum jablek jako zdroje antioxidačních látek může přispět k ochraně buněk před poškozením a tím k prevenci neurodegenerativních chorob, jako je např. Alzheimerova choroba.

            Staré pořekadlo „jablko denně drží doktora daleko od domu“  vyvolalo nový výzkum na Massachusetts Lowel Universitě. Ověřovalo se, zda denní konzum jablečné šťávy  může člověka chránit před poškozováním buněk,  což je následně spojováno se ztrátou pamětí související s věkem, dokonce i u testovaných zvířat, která nejsou náchylná na Alzheimerovu chorobu a podobné choroby. Na webových stránkách www.NewsWise.com ze dne 23. 1. 2006 je uvádějí výsledky uvedeného výzkumu.

Oxidační stres přispívá k poklesu poznávacích (kognitivních) schopností spojených se stárnutím. Konzum ovoce a zeleniny, bohatých na antioxidační látky, může mít na oxidační stres silnější vliv než podávání čistých antioxidantů. Podávání koncentrátu jablečné šťávy (AJC) zmírňovalo oxidační stres a pokles kognitivních schopností u transgenních myší vyrovnáním endogenního antioxidačního potenciálu a tím je organismus schopen se vyrovnat  s potravou nedostatečnou na obsah vitaminů, která  přispívá k oxidačnímu stresu. Pro normální dospělé myši měla AJC, podávaná s vodou jako nápoj, neuroprotektivní účinek.

Myším ve věku 8–9 měsíců nebo 2–2,5 roku se podávala po dobu 1 měsíce běžná výživa nebo výživa  s nedostatkem folátů a vitaminu E, ale naopak s přídavkem železa jako prooxidantu. Oxidační poškození bylo sledováno pomocí látek reagujících na thiobarbiturovou kyselinu, pokles kognitivních schopností byl sledován pomocí standardního Y – bludiště.  Nedostatková dieta neovlivnila myši ve věku 9–12 měsíců, u starších myší se projevilo poškození buněk a snížení orientace v bludišti. Suplementace AJC zabránila těmto změnám. Výsledky potvrdily účinnost antioxidační suplementace jako prevence neurodegenerativních změn. Jako prevence se rovněž může uplatnit konzum na antioxidační látky bohatého ovoce, jako jsou např. jablka.

 

Apple juice may protect against cell demage. Soft Drinks International, Apríl 2006, s. 30

www.NewsWise.com z 23.1.2006