Bezpečnost potravin

Akáciová guma – prebiotikum snižující GI

Vydáno: 15. 9. 2006
Autor:

Akáciová guma nemění texturu potravin, má prebiotický efekt a její přídavek může snižovat glykemický a inzulinový index potravin.

Značný podíl obyvatel má nedostatečný příjem vlákniny, epidemicky roste počet lidí s inzulinovou rezistencí a diabetem. Ke zlepšení může přispět přídavek akáciové gumy do produktů. Akáciová  guma sestává z polysacharidů vázaných na bílkovinné jádro, což je důvod  její nízké viskozity a vysoké pružnosti. Přídavek do potravin zásadně neovlivňuje texturu.

V rámci studie (C. Cherbut a kol, 1999) konzumovalo 10 osob 10 až 70 g akáciové gumy denně po dobu 100 dní. Na rozdíl od situace při zvýšené konzumaci frukto-oligosacharidů (50 g denně) se vyskytovalo méně negativních trávicích projevů (plynatost, křeče). Kromě toho tato studie prokázala funkčnost akáciové gumy jako prebiotika. Při dávce 10 a 15 g denně došlo ke čtyřnásobnému zvýšení  žádoucích bakterií. Jiná studie prokázala prebiotický efekt již při dávce 6 g akáciové gumy denně.

Kromě toho bylo prokázáno, že akáciová guma výrazně snižuje glykemický index některých potravin. Při studii prováděné v r. 2004 na univerzitě v Sydney  se ukázalo, že přídavek 6 % akáciové gumy sníží glykemický index křehkého chleba o 11, 5 % a jeho inzulinový index o 19 %.

(Z přednášky: Sebastien Baray z konference Prepared Foods´ 2005 R&D.)

 

Prepared Foods, 2006, č. 1, s. NS16