Bezpečnost potravin

Nová doporučená dávka vápníku v Austrálii

Vydáno: 16. 9. 2006
Autor:

Doporučená dávka byla pro adolescenty a dospělé zvýšena na 1000 až 1300 mg za den. Porovnává se absorpce z mléčných výrobků, zeleniny, fortifikovaných sojových a rýžových nápojů a pomerančových šťáv.

V Austrálii byla doporučená dávka vápníku zvýšena proti dřívější hodnotě (z r. 1991) pro všechny skupiny obyvatel od 9 let věku o 300 mg denně, takže nyní platí pro adolescenty a dospělé dávka 100 až 1300 mg. Má to být stimulace pro spotřebitele pro zvýšení jeho spotřeby, která stále zaostává za potřebnou dávkou. Podle poslední studie, dvě třetiny australských dětí a žen zaostávají i za dřívějším doporučením a u žen nad 65 let jsou to čtyři z pěti.

Kolem 50 – 65 % vápníku ve stravě (v Austrálii) pochází  z mléka, jogurtů a sýrů. Pro příjem 300 mg vápníku je třeba zkonzumovat sklenici mléka (150 ml), kelímek jogurtu (200 g), dva plátky sýra (40 g). Ze zeleniny se stejná dávka získá např. teprve příjmem 32 růžiček kapusty (Brassica oleracea), 6,5 šálku krájeného bílého zelí, 11 šálků drcených rajčat, jednoho šálku suchých pražených mandlí, 5 šálků vařené brokolice, 21 šálků krájeného špenátu.

Snazší alternativou pro příjem dostatečného množství vápníku jsou nápoje s přidaným vápníkem, ale vědci připomínají, že absorpce vápníku z nemléčných zdrojů je podstatně horší. Zatímco z mléka se absorbuje kolem 99,5 %, ze sójových a rýžových nápojů s přídavkem vápníku se absorbuje 57,5 až 90 % (prof. Heaney, USA, 2005).  Z pomerančových šťáv je rozptyl mezi zjištěnými podíly absorpce rovněž značný, ale obecně se vápník z těchto šťáv absorbuje lépe než ze sójových a rýžových nápojů, ale hůře než z mléka. Proto, pokud se poukazuje na to, že nápoje mají stejný obsah vápníku jako mléko, že třeba vzít v úvahu ještě absorpci.

 

Food Australia, 58, 2006, č. 7, s. 305