Bezpečnost potravin

Ekologicky příznivá alternativa k syntetickým ochranným látkám pro potraviny

Vydáno: 15. 10. 2006
Autor:

Výzkumníci z univerzity Miguel Hernandez v Alicante ve Španělsku vyvinuli gel z tropické rostliny Aloe vera , který může být používán k udržení kvality a bezpečnosti čerstvých potravin.

     Výzkumníci z univerzity Miguel Hernandez v Alicante ve Španělsku vyvinuli gel z tropické rostliny Aloe vera, který může být používán k udržení kvality a bezpečnosti čerstvých potravin. Ukazuje se, že tento gel nemá pravděpodobně vliv na chuť nebo vzhled potravin a je slibný jako bezpečná, přírodní a ekologicky příznivá alternativa ke konvenčním syntetickým ochranným prostředkům, které jsou aplikovány na produkty po sklizni, konstatuje zpráva o výzkumu. Podle vedoucího studie Daniela Valero se ukázalo, že neošetřené grapefruity se zkazily rychle za cca sedm dnů, přičemž gelem potažené grapefruity byly dobře ochráněny až 35 dní za týchž skladovacích podmínek. Tento gel, složený většinou z polysacharidů, slouží jako přírodní bariéra vůči vlhkosti a kyslíku a skutečně zvyšuje bezpečnost potravin. Obsahuje různé antibiotické a antimykotické složky, které mohou potlačovat mikroorganismy odpovědné za nemoci pocházející z potravin. Výsledky výzkumu byly publikovány v listopadovém vydání časopisu Ressource v roce 2005.

BioCycle, 47, 2006, č. 4, s. 10