Bezpečnost potravin

Anticholesterolový faktor v mléce

Vydáno: 17. 11. 2006
Autor:

Vědci z Origo Biosciences, USA, objevili, že určitá složka obsažená v mléce funguje jako protilátka k cholesterolu. Vyhodnocuje se její obsah v různých zdrojích a účinek je ověřován na zvířatech.

Vědci z Origo Biosciences, vědecké společnosti z Vienna ve Washingtonu, objevili složku fungující jako protilátka k cholesterolu. V případě příjmu stravou se tato látka v trávicím traktu váže na cholesterol a blokuje jeho absorpci do krevního řečiště. Lze předpokládat, že tělo produkuje anticholesterolové protilátky v závislosti na příjmu cholesterolu, avšak v řadě případů toto množství nestačí.
Tento objev by mohl znamenat novou generaci funkčních mléčných složek. Syrovátkové koncentráty tak mohou mít ještě větší úspěch než dosud. Společnost Origo nyní vyhodnocuje z hlediska anticholesterolových protilátek látek syrovátkové bílkovinné koncentráty (WPC), kolostrum a tekuté mléko z USA, Evropy, Nového Zélandu a Austrálie. Některé zdroje obsahují koncentrace několikasetkrát vyšší než je obsah ve WPC a v tekutém mléce. Origo spolupracuje s výzkumníky z univerzit na ověřování účinku na zvířatech.