Bezpečnost potravin

Tisková zpráva Potravinářské komory ČR 21. 11. 2006

Vydáno: 23. 11. 2006
Autor:

Potravináři chtějí jednoznačnou identifikaci potravin

Potravináři chtějí jednoznačnou identifikaci potravin
Potravinářská komora ČR se hodlá v EU zasadit o změnu současné legislativy, která spotřebiteli neumožňuje poznat skutečný původ potravin, které nakupuje. „Chtěli bychom, aby byl na každém výrobku povinně uveden jeho výrobce – nelíbí se nám totiž, že tam může být podle současných pravidel uveden dovozce nebo distributor, nebo že je výrobek vyroben v EU. Především s ohledem na stále četnější zdravotní a jiná rizika, jako tomu bylo například v případě ptačí chřipky,“ zdůraznil prezident PK Jaroslav Camplík.

Speciálně čeští spotřebitelé chtěli mít například v průběhu ptačí chřipky garanci, že v době, kdy byla v okolních zemích ptačí chřipka zjištěna a v ČR ještě ne, nakupuje výrobek původem z ČR. Současná evropská legislativa podle potravinářů fakticky znemožňuje určit původ potraviny. „Kuřata se mohou například dovézt z Thajska, v Německu se zboží přebalí a bude to vypadat, že jde o zboží z EU, ačkoli tomu tak nebude. Nechápeme, proč se například označení země původu všichni brání, snad se přece žádný výrobce a žádná země nemusí za své výrobky stydět,“ říká prezident potravinářů.

Identifikace potravin se podle něj může stát jedním z témat ČR v době předsednictví v rámci EU. „Neděláme si iluze, že bychom prosadili více potravinářských témat, jedno téma z této oblasti je ale určitě reálné. Musíme si vybrat, v úvahu přichází buď identifikace potravin povinným uváděním země původu, zjednodušení legislativy nebo sjednocení regulace praktik obchodních řetězců,“ uvedl Camplík.