Celozrnné potraviny mohou zabraňovat onemocnění dásní
Vydáno: 3. 12. 2006
Autor:
Konzumace minimálně čtyř porcí celozrnných potravin denně (1 porce =3/4 šálku celozrnných cereálií nebo krajíček celozrnného chleba) bez zvýšení celkového příjmu energie může přispívat ke snížení rizika parodontózy.
Podle výsledků nejnovější studie pracovníků university v Ontariu, publikované v časopisu The American Journal of Clinical Nutrition, může konzumace celozrnných potravin hrát důležitou roli i ve snižování pravděpodobnosti vzniku parodontózy. Parodontóza je zánětlivé onemocnění dásní, při kterém dochází ke krvácení dásní, jejich ustupování, odhalování zubních krčků, v nejhorších případech k viklání a vypadávání zubů. Prováděná studie byla zaměřena na spojitost přívodu celozrnných potravin a vlákniny s rizikem vzniku parodontózy. V rámci výzkumu, kterého se zúčastnilo 34 160 amerických mužů ve věku od 40 do 75 let, byly shromažďovány prostřednictvím frekvenčních dotazníků informace o stravování. Žádný z účastníků neměl v anamnéze parodontózu, srdeční onemocnění, diabetes ani vysoký cholesterol. Bylo zjištěno, že u mužů s nejvyšším příjmem celozrnných potravin byla pravděpodobnost vzniku parodontózy o 23 % nižší než u těch, jejichž příjem byl nejnižší. V průběhu 14letého výzkumného období byla parodontóza diagnostikována u 1 897 mužů. Příjem celozrnných potravin je spojen s větší insulinovou senzitivitou a nižším rizikem diabetu. Vyšší insulinová senzitivita je naopak spojena s nižším množstvím konečných produktů glykace a následně s menším oxidačním stresem, produkcí cytokinu a s velkou pravděpodobností i s nižším výskytem parodontózy. Zjednodušeně je možno shrnout, že přívod celozrnných potravin snižuje riziko parodontózy prostřednictvím insulinové senzitivity. I když výsledky výzkumu jsou prozatím předběžné a zatížené určitými omezeními, je možno konstatovat, že jsou v souladu s doporučeními pro zlepšení zdraví a že konzumace minimálně čtyř porcí celozrnných potravin denně (1 porce = 3/4 šálku celozrnných cereálií nebo krajíček celozrnného chleba) bez zvýšení celkového příjmu energie může přispívat ke snížení rizika parodontózy.