Bezpečnost potravin

Nebezpečí fyzikální kontaminace potravin

Vydáno: 6. 12. 2006
Autor:

Rámcová informace o pravidlech, systémech a zařízeních k zabránění výskytu skla a kovových předmětů v potravinách.

Normy obchodních organizací jako BRC, IFS apod. mají konkrétní požadavky související se zabráněním výskytu skla, jiných tříštivých materiálů, kovových předmětů a jejich úlomků ve výrobcích.
Speciální požadavky jsou na okna, prosklené plochy, žárovky, zářivky, výbojky v lapačích hmyzu, skleněné obaly, kovové předměty. Níže citované články uvádějí některé zásady týkající se skla (registr skla, postup při rozbití skla) a kovů, pokud jde o síta a filtry, detektory kovů (jejich principy, mechanismy, citlivost, servis, testování), magnetické separátory pro feromagnetické kovy, rentgenové systémy (pro kovy a další cizorodé materiály). Zdůrazněna je nutnost stanovení odpovědnosti a provádění školení.
Další informace:
Systémy detekce kovů Mettler Toledo – Safeline