Bezpečnost potravin

Jedlé povlaky s oreganovým olejem ničí škodlivé mikroorganismy

Vydáno: 7. 12. 2006
Autor:

Oleje z oregana a podobných zdrojů je možno používat v jedlých povlacích k likvidaci škodlivých mikroorganismů, způsobujících nemoci z potravin.

Podle výsledků výzkumu prováděného týmem pracovníků University of Lleida ve Španělsku a USDA v Albany, Kalifornie,  je možno používat oleje z oregana a podobných zdrojů v jedlých povlacích k likvidaci škodlivých mikroorganismů, které mohou způsobovat nemoci z potravin. Aplikací takovýchto povlaků je pak možno zvýšit bezpečnost příslušných potravin a prodloužit jejich dobu údržnosti. Z různých druhů ovoce a zeleniny byly připraveny fólie bez jakékoliv antimikrobiální aktivity a poté inkorporovány přírodní esenciální oleje, které zlepšovaly celkovou kvalitu fólie. Hodnocení antimikrobiální schopnosti skořice, citronely (Cymbopogon, jiné názvy– lemon grass, lemongrass, citronella grass nebo fever grass) a oregana vůči Escherichia coli O157: H ukázalo, že nejvyšší účinek vykazuje oregano. Účinky oregana byly pětkrát vyšší než u citronelly, resp. skořice, a projevily se již po třech minutách po přidání v koncentraci 0,1 % do jablečného pyré, určeného k přípravě fólie. Fólie jsou velmi tenké, značně flexibilní a poměrně suché, takže se nelepí. Obsahují minimálně 85 % ovocné nebo zeleninové složky. Více informací na adrese