Bezpečnost potravin

Cukerná nesacharózová sladidla

Vydáno: 8. 12. 2006
Autor:

Je k dispozici přehledová práce o sladidlech a příbuzných látkách z hlediska legislativy i vlastností.

V přehledovém článku pod názvem “Cukerná nesacharosová sladidla a příbuzné látky” se autoři věnují

* přírodním sladidlům podle české legislativy,
* alditolům (E420–sorbitol; E421–mannitol; E953–isomalt; E965–maltitol, E966–laktitol, E967–xylitol),
* fruktanům a fruktooligosacharidům,
* invertnímu cukru a medu,
* výrobku pod názvem Shugr.

Shugr je relativně nový výrobek, který uvedla na trh v roce 2005 firma Swiss Research. Uvádí se, že jde o přírodní sladidlo, avšak podíl přírodních složek tvoří 99,5 %, nepřírodní složkou tohoto sladidla je sukralóza. Shugr se vyrábí jako patentovaná směs erythritolu, maltodextrinu, D-tagatózy s přídavkem malého množství (méně než 0,005 g na čajovou lžičku) sukralózy. Organoleptické vlastnosti Shugru se velmi podobají sacharóze. Úřad pro potraviny a léky v USA (US FDA) označil Shugr za látku se statusem GRAS (tzn. obecně se  považuje za látku nezávadnou). Vzhledem k tomu, že se ve srovnání se sacharózou dávkuje v poměru 1:1, kde o výrobek drahý, neboť v maloobchodě v USA je jeho cena po přepočtu asi 1 000 Kč za kilogram.

Uvedená práce vznikla v rámci výzkumného záměru MŠMT č. MSM6046137305. Článek je k dispozici v příloze.

Příloha: Cukerná nesacharosová sladidla a příbuzné látky

Chem. Listy 100, 2006, č. 9, s. 778–783