Bezpečnost potravin

Detekce lupiny v potravinách

Vydáno: 8. 12. 2006
Autor:

Detektor ELISA společnosti HAV pracující na bázi stanovení obsahu charakteristického proteinu může určit přítomnost lupiny v mouce v množství menším než 0,25 mg/kg.

Britská potravinářská společnost Hallmark Analytical Ventures (HAV)  vyvinula zařízení, které s vysokou přesností může detektovat přítomnost velmi malých množství lupiny v potravinách. Nová metoda screeningu potenciálně rizikové rostlinné substance umožní pekařům používat alternativy sóji bez vystavení se rizika přestoupení zákona EU. Podle nařízení EU, které vstoupilo v platnost na podzim t.r. totiž musí být každý výrobek obsahující lupinu označen varováním pro spotřebitele, vzhledem k tomu, že lupina může vyvolávat extrémní alergické reakce, a to zejména u spotřebitelů s alergiemi na arašídy, kteří tvoří více než 1 % britské populace. Mouka z lupiny se začala v potravinářském průmyslu používat počátkem devadesátých let, a je pro vysoký obsah proteinu oblíbenou ingrediencí především v pekárenské výrobě jako alternativa sóji. Zejména se používá pro výrobu speciálních druhů chleba protože neobsahuje lepek a je zdrojem esenciálních aminokyselin. Mouka z lupiny se může díky své charakteristické žluté barvě rovněž uplatnit jako náhražka vajec a másla. Detektor ELISA společnosti HAV je určen pro práci v laboratoři, může určit přítomnost lupiny v množství 1 ppm a s jedním kitem lze provést pět testů. Metoda je založena na stanovení obsahu proteinu jako markeru hladiny lupiny v celém výrobku a pracuje v rozmezí 1–16 ppm, detekční limit je menší než 0,25 mg na 1 kg mouky.