Výzkumné projekty EU se zaměřením na spotřebitele
Vydáno: 8. 6. 2007
Autor: pospisilova
Prezentace z workshopu věnovaného spotřebitelskému výzkumu, Brusel, 13. prosince 2006.
Dne 13. prosince 2006 se uskutečnil v Bruselu workshop, který se zabýval problematikou výzkumu zaměřeného na spotřebitele (consumer science workshop). Po úvodní části, na které zazněly příspěvky od zástupců Evropské komise, GŘ pro výzkum (sekce “Biotechnologie, zemědělství, potraviny” a sekce “Potraviny, zdraví, prospívání”) a Wageningen UR probíhal workshop ve třech sekcích. V rámci každé sekce byly prezentovány výzkumné projekty řešené za podpory Evropské komise, jejichž složkou byl i spotřebitelský výzkum.
Sekce I: Spotřebitelské postoje a vnímání (potravinářských) výrobků
* Projekt TYPIC (www.typic.org)
Typické potravinářské výrobky v Evropě: spotřebitelské preference a objektivní posuzování
Rozhodování spotřebitelů u potravin z ekologické produkce
Strava, genomika a metabolický syndrom: integrovaná výživa, agro-potravinářství (agro-food), sociální a ekonomická analýza
Projekt zaměřující se na “politiky života”: medicínu, zdraví, potraviny, energii, životní prostředí
Sekce II: Chování spotřebitelů a výběr pro zdraví
Strava, obezita a geny
Vývoj potravin podporujících zdraví a posuzování jejich přijatelnosti u adolescentů
Programování počáteční výživy
Sekce III: Spotřeba potravin a důvěra spotřebitelů
* Projekt ZINCAGE (www.zincage.org)
Nutriční zinek, oxidační stres a imunosenescence. Vliv biochemický, genetický a životního prostředí na zdravé stárnutí
Důvěra spotřebitelů v potraviny
Propagace bezpečnosti potravin skrz integrovanou analýzu rizika. (Důvěra spotřebitelů v potraviny nového typu a v konvenční potraviny).
Zdroj: Evropská komise