Bezpečnost potravin

Je třeba snížit spotřebu soli na polovinu

Vydáno: 14. 4. 2009
Autor:

Mezi hlavní zdroje příjmu soli patří pokrmy z fast foodů a polotovary. Návod na snížení příjmu soli.

Obyvatelé USA si dopřávají víc než dvojnásobek doporučovaného množství soli. Podobné zjištění lze očekávat i u Evropanů. K těmto závěrům dospěl výzkum amerických vědců z Centers for Disease Control and Prevention, který zveřejnila agentura Reuters.
 
Příliš velký příjem soli přitom významně zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku, srdečních záchvatů a mrtvice.
 
V návaznosti na další výzkumy se dále zjistilo, že za nadměrný příjem soli mohou většinou jídla z fast foodů a polotovary, u nichž je obsah soli příliš vysoký.
 
Zpravodajský server iDNES.cz přinesl několik praktických rad pro spotřebitele, jak příjem soli snížit, viz Sůl nás pomalu zabíjí, spotřeba je dvakrát vyšší.
 
Zdroj: iDNES.cz