Prezentace z předsednické konference k bezpečnosti potravin
Vydáno: 24. 4. 2009
Autor:
Prezentace, které zazněly na konferenci organizované MZe, EFSA a VŠCHT v Praze ve dnech 21.–22.4.2009.
V rámci předsednictví ČR Evropské unii se ve dnech 21. a 22. dubna 2009 uskutečnila v Praze mezinárodní konference na téma “Food Research in Support to Science-based Regulations: Challenges for Producers and Consumers” (Potravinářský výzkum na podporu vědecky podložené přípravy právních předpisů: příležitosti pro výrobce a spotřebitele). Akci organizovalo MZe, EFSA a VŠCHT. Program konference byl rozdělen do čtyř plenárních sekcí (I–IV), na které navazovaly dvě paralelní sekce (A a B):
Sekce I: Pozice EU v oblasti bezpečnosti potravin a mezinárodní spolupráce
Sekce II: Kvalita potravin a kontrola bezpečnosti
Sekce III: Spotřebitelé a problematika bezpečnosti potravin
Sekce IV: Nové technologie pro výrobu potravin
Sekce A: Regulace bezpečnosti potravin a výzvy pro výzkum
Sekce B: Perspektivy potravinářského průmyslu – plnění požadavků spotřebitelů
Konferenci zahájil ministr zemědělství ČR Petr Gandalovič. Po něm následovali rektoři a vysocí představitelé vysokých škol, kteří ve svých vystoupeních prezentovali výzkum realizovaný na českých a moravských vysokých školách zaměřený na potraviny, jejich kvalitu a bezpečnost.
Na konferenci byla vysoká účast zástupců evropských institucí. Vedle výkonné ředitelky EFSA Catherine Geslain-Lanéelle se jí zúčastnila zástupkyně generálního ředitele Evropské komise – GŘ zdraví a ochrany spotřebitele Paola Testori Coggi a Timothy Hall z GŘ výzkum, ředitel direktorátu E: Biotechnologie, zemědělství a potraviny.
V plenárních i paralelních sekcích vystoupili další zástupci evropských institucí (z GŘ zdraví a ochrany spotřebitele, GŘ JRC, GŘ výzkum, EFSA, CIAA, EFFoST), vysokých škol (v ČR a EU), národních úřadů pro zajišťování bezpečnosti potravin (Německo, Velká Británie, Nizozemí, Rakousko) a ministerstva zemědělství v USA (USDA). Výzkum realizovaný na podporu legislativních opatření k zajištění vysoké úrovně bezpečnosti potravin prezentoval také zástupce nadnárodní společnosti Nestlé. Zástupce z Evropské konfederace výrobců potravin (CIAA) i národních federací výrobců potravin a nápojů informovali o situaci ve výrobní sféře. Prezentace TC AV ČR seznámila přítomné s úspěšností ČR v zapojení do rámcových programů výzkumu EU. Byly formulovány závěry předsednické konference k potravinářskému výzkumu.
K dispozici jsou následující prezentace:
– Food, health and well-being – Research priorities in FP7 (pdf, 1,95 MB)
– Institute if Chemical Technology, Prague (pdf, 9,5 MB)
– Mendel University of Agriculture and Forestry in Brno (pdf, 834 kB)
– Czech University of Life Sciences Prague (pdf, 6 MB)
– University of South Bohemia in České Budějovice (pdf, 1,43 MB)
– Codex Alimentarius? It’s a waste of time, isn’t it? (pdf, 1,14 MB)
– The role of European Community Reference Laboratories to ensure the implementation of legislation (pdf, 4,82 MB)
– Emerging technologies in food safety control (pdf, 2,57 MB)
– Scientific approaches to traceability in the food-chain (pdf, 4,3 MB)
– Emerging risks – How the F & D industry responds (pdf, 463 kB)
– Emerging food safery issues (pdf, 655 kB)
– Food safety: Risk – Benefit assessment (pdf, 4,48 MB)
– Improved traditional technologies (pdf, 415 kB)
– The European technology platform “Food for Life” (pdf, 1,27 MB)
– Collaboration with countries outside the EU (pdf, 173 kB)
– Research into policy – The UK FSA experience (pdf, 505 kB)
– Influence of food processing on quality of products (pdf, 3 MB)
Zdroj: MZe