Osteopontin – multifunkční protein syrovátky
První výrobek na bázi osteopontinu uvedla na trh firma Arla Foods International.
Na 5. mezinárodní konferenci o syrovátce, která se uskutečnila ve dnech 7.–9. září 2008 v Paříži (IWC2008), prezentovala firma Arla Foods International svůj nový výrobek Lacprodan® OPN-10, první výrobek svého druhu na trhu, který je vyroben na bázi osteopontinu. Podíl osteopontinu na celkové bílkovině ve výrobku je 95 %.
Osteopontin byl identifikován v roce 1979 v extracelulární matrici kostí. V roce 1989 byl nalezen v mateřském mléku a následně (1993) v kravském mléku a to v koncentraci 20 mg/l. Firma Arla Foods Ingredients vyvinula postup čištění osteopontinu z mléka a patentovala ho.
Mezi fyziologické funkce osteopontinu patří: inhibice precipitace vápníku, stimulace a regulace imunitního systému, podílí se na metabolismu kostí, hojení ran. Uplatnění osteopontinu se očekává v těchto oblastech:
– kojenecká výživa,
– klinická výživa,
– výživa pro sportovce,
– funkční potraviny,
– nepotravinářské aplikace (orální hygiena, hojení ran).
Více informací o osteopontinu je k dispozici v prezentaci firmy Arla Foods Ingredients na IWC 2008 (Osteopontin –a multifunctional whey protein) a na internetových stránkách této firmy (*Osteopontin, *Unique protein in production).