Značení výrobků vhodných pro diabetiky
Jak se správně označují výrobky vhodné pro diabetiky a jaké jsou další povinné údaje na obalech těchto potravin.
Dříve se výrobky vhodné pro lidi s diabetem označovaly jako DIA potraviny. Dnes se jejich označování řídí vyhláškami Ministerstva zdravotnictví č. 54/2004 o potravinách pro zvláštní výživu a o způsobu jejich použití, ve znění pozdějších předpisů a č. 450/2004 o označování výživové hodnoty potravin. Správně jsou nazývány: „Potraviny vhodné pro diabetiky“ nebo „Potraviny vhodné i pro diabetiky v rámci stanoveného dietního režimu“. Jsou tedy zařazeny mezi skupinu potravin určených pro zvláštní výživu. Výrobky nikdy neobsahují disacharid sacharózu (řepný cukr) ani jednoduchý monosacharid glukózu (hroznový cukr), ale jsou slazeny kombinací náhradních sladidel.
Náhradní sladidla se dělí do dvou základních skupin. Kalorická sladidla (fruktóza, alkoholické cukry neboli polyoly) mají podobnou sladivost i kalorickou hodnotu jako sacharóza. Druhou skupinou jsou nekalorická sladidla, tedy tzv. umělá sladidla (acesulfam K, aspartam, sacharin aj.), jež mají sladivost mnohonásobně vyšší než sacharóza a používají se v nepatrném množství. Oba základní druhy sladidel mají svá technologická omezení, a proto výrobci potravin většinou pro dosažení dobré chuti a kvality potravin pro diabetiky používají kombinace více druhů sladidel.
Na obale výrobku, vedle názvu potraviny, jejího výrobce, hmotnosti potraviny a doplnění předepsanou formulí (viz výše), je výrobce povinen uvést složení výrobku se zdůrazněním použitého sladidla a tabulku nutričních a energetických hodnot pro 100 g výrobku. Tabulka má poskytovat tyto údaje: množství energie, obsah bílkovin, sacharidů, z nich pak obsah škrobů, cukrů (myslí se monosacharidů a disacharidů) a polyolů, dále pak obsah tuků, vlákniny, sodíku a nasycených mastných kyselin.
Příklad tabulky hodnot a deklarací:
Energetické a nutriční průměrné hodnoty ve 100 g výrobku (stanovené akreditovanou laboratoří v souladu s vyhl. 450/2004) |
DIANA Třený kakaový koláč s kokosem |
Energie |
1803 kJ, 434 kcal |
Bílkoviny (g) |
8,00 |
Sacharidy (g) |
38,30 |
– z nich cukry (g) |
4,20 |
– polyoly (g) |
16,10 |
– škrob (g) |
16,40 |
Tuky (g) |
30,50 |
z nich nasycené mastné kyseliny (g) |
11,60 |
Vláknina (g) |
2,86 |
Sodík (g) |
0,43 |
Deklarace |
Vhodné pro diabetiky |
Počet výměnných jednotek pro 100 g výrobku: 3,2 |
Se sladidlem a fruktózou |
|
Nadměrná konzumace může vyvolat projímavé účinky |
V případě, že takto vyplněná tabulka chybí a na obale je pouze napsáno: „Výrobek bez cukru“ nebo „Výrobek bez přidaného cukru“, pak takovou potravinu nelze považovat za vhodnou pro diabetiky. Minimálně již z toho důvodu, že diabetik nemá možnost zkontrolovat si příjem energie nebo sacharidů, které si často přepočítává na tzv. chlebové neboli výměnné jednotky (1 výměnná jednotka = 12 g sacharidů). Proto je vhodné na obalech potravin určených pro diabetiky zmínit i hodnotu chlebových jednotek pro dané balení výrobku.
Navíc je třeba zdůraznit , že u všech pekařských výrobků vznikají jednoduché cukry díky vlastní enzymatické (amylolytické) aktivitě mouky při jejich výrobě. Žádný pekařský ani cukrářský výrobek vyrobený z pšeničné mouky není proto zcela prostý cukrů.
Potravinářská Revue 6, 2009, č.3, s.17-19
Objednávka kopie článku