Inspektoři SZPI vyrazili do oblastí poškozených povodněmi
TZ SZPI ze dne 26.6. 2009.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce sleduje situaci v oblastech poškozených povodněmi, zejména v Moravskoslezském kraji. Inspektoři přímo v terénu monitorují stav u zaplavených provozovatelů potravinářských podniků, ať už jde o výrobce nebo obchodníky. Hlavním cílem je pomoci při likvidaci následků povodně a zabránit distribuci potravin znehodnocených vodou, aby nebylo ohroženo zdraví spotřebitelů. Inspektoři jsou rovněž připraveni provozovatelům poradit, které potraviny je nutné likvidovat.
„V současné době se na nás již někteří postižení podnikatelé obracejí s žádostí o radu či pomoc při prokazování vzniklé škody pro pojišťovny. Uvědomujeme si mimořádnost celé situace, proto jsme připraveni v tomto směru provozovatelům co nejvíce vyjít vstříc,“ uvedl k tomu zastupující ředitel SZPI Martin Klanica.
Veškeré potraviny, které byly přímo zaplaveny, musí být zlikvidovány, neboť u nich hrozí riziko mikrobiální kontaminace. To se týká nebalených, ale také hermeticky zabalených potravin. Vyřadit z oběhu je třeba také potraviny, které byly v důsledku výpadku elektřiny skladovány při vyšších teplotách. U chlazených potravin se považuje za rizikové, pokud byly déle než čtyři hodiny vystaveny teplotě vyšší než 6 stupňů Celsia, zmražené potraviny by neměly být mimo mrazící režim déle než 2 hodiny. Zničeny by měly být všechny potraviny, které vykazují smyslové změny, změny konzistence, chuti, pachu apod. Lidé by si také neměli kupovat potraviny, u kterých je zřejmé, že byly zaplaveny.
Inspektoři v postižených oblastech kontrolují i potraviny, které nepřišly přímo do styku s vodou, ale v důsledku zvýšené vlhkosti u nich hrozí zaplísnění či výskyt mykotoxinů. V tomto ohledu jsou nejohroženější zejména sypké potraviny (mouka, strouhanky) nebo luštěniny, cereálie apod.
Zpracovala: Martina Šmídtová, tisková mluvčí SZPI
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Květná 15, 603 00 Brno
tel.: +420 542 426 633