Čokoláda s vysokým obsahem polyfenolů chrání kůži
Výsledky nezávislé studie ukázaly, že pravidelná konzumace speciální čokolády s označením „Acticoa“ snižuje více než na polovinu citlivost kůže k UV-záření.
Podle vyjádření švýcarského výrobce čokolády – společnosti „Barry Callebaut“ – čokoláda s vysokým obsahem flavanolu chrání kůži před škodlivým účinkem UV-paprsků. Při studii prováděné nezávislou laboratoří London University of the Arts bylo zjištěno, že pravidelná konzumace čokolády s vysokým obsahem flavanolu může snížit více než na polovinu citlivost kůže k UV-záření, a tím pomoci k ochraně před jejím předčasným stárnutím. Studie se zúčastnilo 30 mladých mužů a žen, z nichž polovina konzumovala denně 20 g čokolády Barry Callebaut „Acticoa“ a druhá polovina konvenční čokoládu. U první skupiny pak byla minimální dávka záření, která způsobila zarudnutí kůže více než dvojnásobná než u účastníků z druhé skupiny. Efekt je zřejmě způsoben protizánětlivým a antioxidačním působením flavanolu z kakaových bobů, jehož koncentrace je v čokoládě Acticoa podstatně vyšší. Výrobce však upozorňuje, že konzumace čokolády nenahrazuje použití ochranných kosmetických prostředků proti slunci.
EU Food Law, 2009, č. 407, s. 13
Předcházející informace:
Kakao s vysokým obsahem antioxidantů
Polyfenoly kakaa možným prostředkem k prodlužování života