Bezpečnost potravin

Další výsledky analýz burčáku přinesly překvapení

Vydáno: 9. 11. 2009
Autor:

Tisková zpráva SZPI ze dne 9.11.2009.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce má k dispozici další výsledky analýz letošního burčáku či částečně zkvašeného hroznového moštu. Ten se liší od burčáku pouze tím, že vinné hrozny, z nichž byl vyroben, nebyly vypěstovány v České republice.
 
V druhé vlně bylo analyzováno 18 vzorků burčáku a jeden vzorek částečně zkvašeného hroznového moštu, jenž byl vyroben z hroznů původem z Maďarska. Celkem šest vzorků burčáku nevyhovělo požadavkům právních předpisů. Ve dvou případech burčáky obsahovaly více než 50 procent vody, v jednom případě laboratoře analytickou metodou prokázaly, že burčák nebyl vyroben z českých hroznů, ačkoliv prodejce deklaroval opak. Uvedený nápoj měl být tedy označen jako částečně zkvašený hroznový mošt, nikoliv jako burčák.
 
U tří vzorků červeného burčáku však laboratoře SZPI odhalily nový a šokující způsob falšování. Vzorky obsahovaly 73 až 76 procent vody, ale navíc u nich byla zjištěna přítomnost syntetických barviv, například azorubinu (E122), brilantní černi BN (E151), indigotinu (E132) či žluti SY (E110). V jednom z těchto nevyhovujících vzorků byla dokonce obsažena všechna čtyři barviva. Vzorky tohoto ředěného a ještě uměle dobarvovaného burčáku byly odebrány na třech různých místech republiky, ale prodejcem byla vždy stejná společnost – E.S.E. s.r.o. z Miroslavi. Použití syntetických barviv při výrobě burčáku není zákonem povoleno.
 
Ve všech šesti případech došlo ke klamání spotřebitele, kvůli kterému bude s prodejci zahájeno správní řízení. Kontroly i analýzy budou pokračovat až do 30. listopadu, do kdy lze podle zákona burčák prodávat.
 
V pořadí již druhé výsledky analýz burčáku a částečně zkvašeného hroznového moštu naleznete v  tabulce.
 
Zpracovala: Martina Šmídtová, tisková mluvčí SZPI

9. 11. 2009