Bezpečnost potravin

Steviosidy v rámci EU zatím na trhu jen ve Francii

Vydáno: 23. 3. 2010
Autor:

Během března 2010 se očekává revize stanoviska EFSA ohledně steviosidů jako sladidla a zvýrazňovače chuti.

V Evropě zatím nejsou steviosid-glykosidy schváleny jako sladidla. Úřad EFSA opakovaně vyhodnocuje jejich bezpečnost jako sladidla do potravin a jako zvýrazňovače chuti. Pozitivní stanovisko EFSA je rozhodující pro návrh legislativního ustanovení EK ohledně uvádění na trh v EU. I kdyby byly steviosidy v březnu 2010 vyhodnoceny úřadem EFSA jako nezávadné, lze jejich uvádění na trh v EU očekávat nejdříve v r. 2011.

Výjimkou v EU je Francie, kde na základě kladného posouzení Francouzským úřadem pro bezpečnost potravin AFSSA, byl steviosid obsahující 97 % Rebaudioside A (všechny steviosidy nejsou považovány za stejně bezpečné), v září 2009 dočasně schválen jako sladidlo v rámci francouzského trhu. Toto povolení platí do vydání přílohy nového nařízení EU o aditivech (očekává se na začátku r. 2011).

Po lednu 2010 podle nové legislativy už nesmí žádný členský stát schválit použití nějakého aditiva na národní úrovni.

Švýcarsko rovněž schválilo použití potravin obsahujících steviosidy na národní úrovni, a sice na základě pozitivního stanoviska výboru JECFA (FAO) z r. 2008. Podobně bylo použití steviosidů schváleno v Austrálii a na Novém Zélandu. V řadě dalších zemí (Japonsko, Čína, Korea, Brazílie) jsou steviosidy přípustné jako přirozená součást potravin.

V USA  získala v prosinci 2008 statut GRAS stevia obsahující nejméně 95 % Rebaudiose A.


International Sweeteners Association


Předcházející informace:

Francie podporuje schválení stevio-glykosidu

Sladidlo rebaudiosid A schváleno ve Francii